Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, anunţ de la Varşovia: Două proiecte majore în care va fi implicată România/ VIDEO

iohannis varsovia

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi, la Varşovia, alături de lideri din alte 12 state, inclusiv Donald Trump, la Summitul ''Iniţiativei celor Trei Mări''. Din capitala Poloniei, preşedintele anunţă că pe agenda summitului se află proiecte economice importante pentru cele 12 ţări ale iniţiativei. Două dintre acestea vizează alimentarea cu gaz lichefiat din SUA şi construirea unei autostrăzi între România şi Polonia.

"Vom contura câteva obiective împreună cu ceilalţi. Nu dorim să dezvoltăm iniţiative care ne separă de restul UE. Vrem să dezvotăm iniţiative care ajută ţara noastră. (...) Dorim şi noi să contribuim şi să beneficiem de securitate energetică. Este important să găsim proiecte. Vrem să avem parte de toate efectele economice care vin în avantajele ţărilor noastre", a precizat preşedintele, adăugând că s-a reuşit în doar câţiva ani tranformarea acestui format al "Iniţiativei celor Trei Mări" în ceva foarte atractiv.

Cu referire la proiectul gazului lichefiat american, Iohannis a vorbit şi despre posibila depărare de poziţia oficială a Germaniei, care susţine în continuare proiectul "Nord Stream 2", cu gaz rusesc.

"Trebuie să fim foarte realişti şi să ne gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică trebuie să avem disponibilitate energetică, să profităm de toate ofertele de pe piaţă. Nu cred că trebuie să se teamă cineva de această nouă ofertă de gaz lichefiat. Dacă condiţiile sunt bune, este o sursă în plus. Discuţia este mai veche, că UE depinde în mare parte de gazul rusesc. Dacă această dependenţă ar scădea printr-o altă ofertă bună, toată lumea are de câştigat. Cu cât mai multe oferte, cu atât mai avantajat consumatorul", a declarat preşedintele.

Iohannis s-a referit şi la proiectul unei autostrăzi între Polonia şi România. "Este un proiect care nu doar trebuie vehiculat teoretic. Trebuie să fie și realizat. Dacă cine doreşte azi să transporte marfă din România în Polonia, ne dăm seama că nu e uşor. Nu e vorba doar de coridor auto, ci şi de legături pe calea ferată", a mai precizat preşedintele.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.