Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, aşteptat la deschiderea anului şcolar la un liceu din Alba Iulia înfiinţat în urmă cu un secol

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat luni, la ora 11,00, la deschiderea anului de învăţământ 2018-2019 la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, unitate de învăţământ înfiinţată în urmă cu un secol, imediat după Marea Unire, a informat administraţia publică locală, conform agerpres.ro

Ideea înfiinţării acestui liceu a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor, se menţionează în istoricul colegiului, postat pe site-ul unităţii şcolare. 

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc la 3 februarie 1919, şcoala primind denumirea simbolică de Liceul de Stat "Mihai Viteazul". 

Liceul, care era unul de băieţi, a funcţionat iniţial în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare. După ce Parlamentul României a votat alocarea sumei de 25 milioane de lei pentru ridicarea unui nou edificiu, pe un teren donat de către o familie din Alba Iulia, lucrările au debutat în aprilie 1923, însă finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940. 

Din 1960, liceul a primit denumirea de "Horea, Cloşca şi Crişan", iar din 1999, i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan". Acesta este considerat o unitate etalon a învăţământului din Alba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.