DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Iohannis, avertisment pentru Justiţie. Mesaj despre lupta anticorupţie

iohannis cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia Zilei Justiţiei, sărbătorită în România, în fiecare an, în prima duminică a lunii iulie. Şeful statului felicită magistraţii pentru lupta anticorupţie, dar îi şi avertizează asupra importanţei respectării drepturilor omului.

Mesajul lui Iohannis:

„Stimate Domnule Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Doamnelor şi domnilor,

Stimaţi invitaţi,

Justiţia este o componentă esenţială a statului de drept. Fără domnia legii nu putem vorbi de democraţie şi nici de separaţia puterilor în stat. O națiune nu poate progresa cu adevărat în lipsa unei justiții eficiente. Justiția din România a cunoscut în ultimii ani transformări profunde. Ele au inclus şi sistemul judiciar care a devenit tot mai eficient, modern și performant. Dincolo de reformele legislative și instituționale, acest fapt se datorează în mare măsură dumneavoastră, întregului corp profesional care înfăptuiți actul de justiție.

Nu am fi avut astăzi o justiție apreciată deopotrivă în țară și de partenerii externi fără munca, seriozitatea și exigența cu care vă faceți meseria. În bună măsură, până acum reformele au fost percepute ca fiind inițiate ori stimulate din exteriorul sistemului. Ele pot şi trebuie să fie realizate în întregime în şi din interior. Veţi găsi constant în Preşedintele României un partener şi un susţinător critic, în sens constructiv, în tot acest proces. Dar nu trebuie să uităm că justiția se află în slujba oamenilor, iar acest principiu este la fel de important precum cele ale independenței, responsabilității și echidistanței. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în limitele şi rigorile legii, rămâne o coordonată esenţială a activităţii în administrarea justiţiei.

Un rol extrem de important îl aveţi dumneavoastră, membrii CSM, ca reprezentanţi ai unei instituţii care este garantul independenţei justiţiei. Vă felicit pentru promptitudinea cu care reacţionaţi şi, prin poziţiile dumneavoastră publice, depuneţi toate eforturile pentru sancţionarea derapajelor şi menţinerea discursului public într-un registru de echilibru şi responsabilitate. În ultima perioadă, în spaţiul public discuţiile despre justiţie sunt legate cu precădere de lupta anticorupţie. Este foarte adevărat că România traversează, acum, o etapă extrem de intensă, dar necesară pentru viitorul ţării. Lupta anticorupţie trebuie să continue și avem cu toţii responsabilitatea să o susținem.

Corupția este dușmanul competiției libere, un flagel care blochează deopotrivă dezvoltarea civică, investițiile străine, inițiativa și inovația. Din acest motiv, prevenirea, identificarea infracţiunilor de corupție şi pedepsirea celor vinovați reprezintă obiective ale oricărei justiţii și, cu atât mai mult, ale celei din România. Faptul că astăzi, în țara noastră, există un efort asumat și apreciat de combatere a corupției este în primul rând meritul oamenilor onești și dedicați din justiția română.

În încheiere, cu ocazia Zilei Justiţiei, transmit felicitări judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, notarilor, juriştilor, precum şi personalului instanţelor, reprezentanţilor mediului academic şi tuturor celor care sunt parte a acestei comunităţi cu un rol atât de important într-o societate, acela de a asigura respectarea legii şi de a înfăptui, pe cât posibil, idealul dreptăţii.

Vă mulțumesc, vă doresc mult succes și inspirație în activitatea dumneavoastră!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.