Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis intervine în forță în scandalul măsurilor fiscale: ‘Am luat-o pe arătură’. Atac DUR la adresa Guvernului

captura youtube
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o declarație de presă la Cotroceni, referitor la noile măsuri fiscale anunțate de Executiv, că Guvernul a „cam luat-o pe arătură”.

„În privință cadrului fiscal bugetar. Există multiple preocupări, avertismente, discuții în spațiul public și acțiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană, atenție, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanță-Comisia Europeană a declanșat procedura de deviație semnificativă în privință deficitului bugetar excesiv. Adică am cam luat-o pe arătură. Am pierdut ceea ce se numește predictibilitate. Această predictibilitate e vitală într-o economie sănătoasă, la fel cum sustenabilitatea e vitală, adică să avem politici publice și măsuri care permit o creștere în continuare și permit creșterea bunăstării populației.

Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale, se pare că zilele acestea va intră în discuția guvernului. De aceea fac declarația de azi, pentru că acest pachet nu e clamata revoluție fiscală, ci se va transforma într-o bulversare fiscală. Se propune mutarea contribuțiilor și o scădere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiză arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve.

De exemplu, coaliția PSD-ALDE spune că transfera contribuțiile la angajat, dar vine cu acea nouă taxa de solidaritate de 2,25% care rămâne la angajator. Păi ori transferăm, ori nu? Deci în realitate transferăm parțial. Dar pentru oameni ce iese de aici? Problema care apare: mare bulversare, mare, dar în buzunar ce rămâne? Ei culmea, nimic! Nimic nu se schimbă în buzunarul romanului.

Am făcut un calcul folosind datele comunicate public. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3329 lei pe economie. Câștigă net 2335 de lei acum. Aplicăm măsurile propuse de PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm se pare de Guvern. Facem un calcul și plecăm de la premisa că angajatorul e de bună credință. La un total cost de 4086 de lei acum și care rămâne tot atât, salariatul câștigă în plus fix 3 lei.

Deci marea revoluție fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om încă 3 lei în plus. Este caraghios.

Și eu îmi doresc să câștige oamenii mai mult, dar promisiunea PSD ALDE că prin transfer și scăderea impozitului crește venitul e pur și simplu falsă. Crește cu 0,1%. Crește puțin mai mult salariul minim, pentru că a fost modificat.

De ce e nevoie de această mega-țopăială fiscal-bughetara?”, a spus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.