Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, la 100 de ani de relaţii diplomatice România-Polonia: 'Interacţiunea dintre ţările noastre, într-un punct de vârf'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Klaus Iohannis

Relaţia dintre Polonia şi România se află "într-un punct de vârf", afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia celebrării a 100 de ani de relaţii diplomatice româno-poloneze şi 10 ani de Parteneriat strategic.

Şeful statului vorbeşte despre istoria recentă a celor două ţări şi despre rolul acestora în context regional.

"În 1989, odată cu căderea comunismului, naţiunile noastre şi-au redobândit libertatea de manifestare într-o logică a apartenenţei profunde la sistemul de valori europene şi euroatlantice. Acest moment este, de altfel, o altă bornă a istoriei întrepătrunse a ţărilor noastre, pe care o celebrăm anul acesta. În cele trei decenii scurse de atunci au fost consemnate o multitudine de realizări comune, având în centru împlinirea a două ţinte cruciale: aderarea la NATO şi integrarea în UE", punctează Klaus Iohannis.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Viorica Dăncilă, întâmpinată de protestatari la Ploiești: 'Ghița e în Serbia/ Nu ne mai alungați tinerii'

El a spus că interacţiunea dintre cele două ţări "se află într-un punct de vârf, fie că vorbim despre dialogul politico-diplomatic, de cooperarea în domeniul securităţii, de schimburile comerciale, de legăturile culturale sau de colaborarea la nivel regional, european şi euroatlantic". "Această evoluţie pozitivă are ca resort similitudinea de interese şi obiective pe care Polonia şi România le-au avut în ansamblul momentelor de referinţă care au marcat evoluţia lor de-a lungul timpului", a afirmat el.

Preşedintele menţionează şi provocările de securitate din regiune.

"Ca state situate la frontiera de est a acestor structuri, României şi Poloniei le-a revenit o responsabilitate cu atât mai mare în susţinerea şi promovarea reperelor de funcţionare ale comunităţii europene şi euroatlantice, fapt care a contribuit, o dată în plus, la întărirea solidarităţii şi cooperării dintre noi, a parteneriatelor noastre cu celelalte ţări NATO, UE, dar şi cu cele aflate în proximitate. Din această perspectivă, România şi Polonia sunt susţinătoare active ale parcursului european al partenerilor estici - Republica Moldova, Ucraina şi Georgia", subliniază Klaus Iohannis.

Potrivit şeful statului, cooperarea economică şi sectorială între cele două ţări "înregistrează o tendinţă pozitivă".

Iohannis vorbeşte şi despre eforturile României şi Poloniei în sensul relansării proiectului european, al consolidării legăturii transatlantice, prin susţinerea constantă a importanţei menţinerii angajamentului SUA în Europa şi, "în mod specific, a extinderii prezenţei americane în regiunea noastră, atât în plan militar, cât şi economic".

Citește și: Dincă bagă anchetatorii ÎN SPERIEȚI: Criminalul din Caracal are tendințe sinucigașe

El aminteşte structurile de dialog în care sunt implicate cele două ţări: Formatul Bucureşti (B9), România - Polonia - Turcia, Iniţiativa celor Trei Mări.

"Aş dori să reamintesc vorbele marelui diplomat şi om de stat român Nicolae Titulescu, care, înţelegând legătura intrinsecă dintre destinele cele două state şi naţiuni, considera 'alianţa dintre România şi Polonia ca fiind o necesitate'. În acest context, îmi exprim încrederea fermă că, în pofida provocărilor numeroase şi complexe din jurul nostru, Polonia şi România au în faţă un viitor comun, sigur şi prosper, alături de ceilalţi membri ai familiei euroatlantice", a punctat Iohannis.

Mesajul preşedintelui României a fost prezentat de consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu în cadrul evenimentului "Două ţări, acelaşi destin", organizat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României şi al preşedintelui Republicii Polone de către Ambasada României la Varşovia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.