Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis pregătește un regim personal autoritar. Dorește control total pe guvern și pe PNL prin intermediul premierului. DETALIILE negocierilor secrete (surse)

evz.ro
Klaus Iohannis ochelari

Președintele Klaus Iohannis a spus de mai multe ori că își dorește ”Guvernul meu”. Se pare că acum e mai aproape ca oricând să o și facă. STIRIPESURSE.RO vă prezintă detalii din cadrul negocierilor politice pentru formarea coaliției la guvernare și impunerea unui guvern de coaliție.

Vezi și: AUR acuză o campanie de denigrare! Indignarea liderului formațiunii: 'Cu noi este Dumnezeu! Nu ne temem'

Ca să nu fie prea multă vorbă președintele l-a impus în funcția de prim-ministrul interimar pe gral (r) Nicolae Ciucă, ministru al Apărării Naționale, fost șef al Statului Major al Armatei Române în două rânduri. Care a fost prima măsură luată de noul premier? – eliminarea lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului prin care fostul premier Ludovic Orban impunea linia. Vor urma și alte eliminări din schemă semn că Nicolae Ciucă e pregătit să fie mai mult decât interimar.

Și lucrurile într-acolo se îndreaptă. Surse apropiate negocierilor susțin pentru STIRIPESURSE.RO că președintele îl dorește neaparat pe Nicolae Ciucă pe ideea că Guvernul și partidul nu trebuie controlate politic din Parlament pe Model Dragnea. Președintele crede că dacă la Palatul Victoria e impus un liberal controlat de conducerea din Modrogan atunci influența lui asupra premierului nu va fi prea mare și prin urmare jocurile importante ar rămâne în Parlament.

Klaus Iohannis îl vrea pe Nicolae Ciucă pentru a influența decisiv guvernul și cum premierul are o poziție foarte puternică în arhitectura statului atunci și partidul va fi la comanda sa de facto, chiar dacă în Modrogran 1 biroul de președinte al PNL îl va ocupa formal Ludovic Orban.

Citește și: Cuvintele Patriarhului Daniel despre căderea regimului s-au adeverit! Ludovic Orban a pierdut puterea: 'Dumnezeu nu se lasă batjocorit!'

În acest moment pare că bătută în cuie poziția de premier pentru Nicolae Ciucă. Președintele Klaus Iohannis le-a transmis clar liberalilor ca din viitorul Guvern al României vor face parte și USR-PLUS și UDMR + bucăți din Grupul Minorităților Naționale... urmând ca parlamentari AUR să fie luați la bucată atunci când e nevoie.

Președintele României s-a exprimat clar că își dorește să controleze direct Externele și Apărarea unde vor fi puși doi oameni care vor răspunde doar în fața lui – Bogdan Aurescu la MAE și un tehnocrat la MApN și le-a sugerat liberalilor ca în cadrul negocierilor cu USR/PLUS și UDMR să nu cedeze ministerele cheie ale oricărui guvern: Justiția, Finanțele și Fondurile Europene și să cedeze ușor Cultura, Munca și Sănătatea.

O serie de alte ministere ar urma să fie splituite/împărțite în câte 2-3 bucăți pentru a face loc și pentru aliați. Astfel Economia, Transporturile și Dezvoltarea ar urma să se spargă în cel puțin 6 ministere.

De partea lor însă cei de la USR au transmis deja că nu prea sunt de acord cu Nicolae Ciucă la impuse și că își doresc minim 3 ministere importante dintre care unul din cele două avizatoare la toate actele guvernamentale – Justiția sau Finanțele.

UDMR a transmis că ar vrea deja trei poziții de ministru, fără a le indica deocamdată care ar fi acestea.

Fiecare component al Coaliției ar urma să dețină și câte o poziție de vice prim-ministru – așadar ar urma să avem 3 vicepremieri fără portofolii.

Deocamdată sunt doar tatonări și discuții in interiorul partidelor plus ceva negocieri personale, dar adevăratele negocieri vor începe la sfârșitul săptămânii când președintele Klaus Iohannis se va întoarce de la reuniunea Consiliului European.

De notat că lucrurile nu sunt calme nici pentru pozițiile de putere din Parlament. Ludovic Orban ar vrea să ocupe influenta poziție de președinte al Camerei Deputaților, dar este refuzat franc de USR care ar prefera sa ia ei Camera și să cedeze PNL șefia Senatului.

Vor urma cel puțin 2 săptămâni de foc în care se vor da adevărate lupte pentru putere și poziții în PNL și USR-PLUS, lupte care ar putea afecta voturile ulterioare din Parlament pentru conducerile celor două camere și influentele poziții de șefi de comisii. Deși se vorbește că s-ar dori adoptat Bugetul pe 2021 foarte repede... există șanse mari ca aceasta să treacă de Parlament la sfârșitul lui ianuarie-început de februarie.

Există temeri mari că lucrurile se vor împotmoli serios și în ce privește Programul de guvernare al noului executiv, dar și în privința urgențelor legislative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.