Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis pune punctul pe 'i': 'Este trist. Noi ca stat nu stăpânim birocrația în niciun fel'. Săgeți către Guvern

Inquam Photos/ Octav Ganea
Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă la Blaj, că patrimoniul românesc este supus birocrației excesive și a subfinanțării cronice, cea din urmă având ca principal motiv nivelul scăzut importanță pe care îl acordă guvernanții acestui subiect.

"Chestiunile legate de patrimoniu sunt supuse unei birocrații excesive și unei subfinanțări cronice. Noi românii, în loc să ne mândrim cu obiectele de patrimoniu, ne plângem pentru că ele decad. Este trist. Noi ca stat nu stăpânim birocrația în niciun fel. (...) Suntem o democrație tânără și avem nevoie de timp pentru a-i prinde din urmă pe alții care au experiență mai mare în aceste construcții. Subfinanțarea este o problemă care ține de importanța dată mai mult de guvernanți acestor monumente", a declarat Klaus Iohannis în cadrul dezbaterii "Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european", potrivit Mediafax.

Șeful statului a mai precizat că a fost plăcut impresionat de felul în care s-a ocupat administrația locală de clădirile și monumentele de patrimoniu.

"M-am bucurat foarte mult astăzi, în acest context, când am fost pe Câmpia Libertății, că aici nu se vorbește nu numai despre acest patrimoniu, ci că s-a făcut și ceva foarte vizibil pentru a pune acest patrimoniu în valoare. Se întâmplă foarte des să trecem pe lângă clădiri, reprezentative odinioară, care sunt valoroase pentru români, dar sunt în paragină. Această subfinanțare este foarte problematică și îmi doresc ca și prin astfel de dezbateri să apară conștientizări pentru a înțelege nevoia de consolidare a unor locuri în România. Avem nevoie ca ele să fie readuse la justa lor valoare. Sunt foarte bucuros că mergem un pic mai târziu și vedem un loc din Blaj care a fost repus în valoare", a conchis Iohannis.

Iohannis readuce în actualitate proiectul la care a lucrat cu Dragnea: 'Cu acești pesediști nu vom face niciun fel de descentralizare'

Klaus Iohannis vizitează sâmbătă municipiul Blaj, județul Alba, unde a participat la dezbaterea "Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european" și va fi prezent la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, potrivit Administrației Prezidențiale.

Şeful statului a depus o coroană de flori la monumentul „Gloria” de pe Câmpia Libertății, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848.

În ultima parte a vizitei, la ora 19.00, Klaus Iohannis va participa la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Transilvania, inaugurat inițial în 1936, dar mistuit de un incendiu în decembrie 1995, precizează Președinția.

Reabilitat la inițiativa administrației locale, Palatul Cultural a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural în urma restaurării exemplare a clădirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.