Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis și Ciucă, somați să intervină în scandalul Sepsi - FC U Craiova 1948: 'Reacționați, până nu e prea târziu!'

Inquam Photos / Octav Ganea
FCU-sepsi

Marius Pașcan, prim-vicepreşedinte PMP, îi somează pe Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă să intervină în scandalul iscat după meciul Sepsi - FC U Craiova 1948.

  • CONTEXT: Meciul de la Sfântu Gheorghe, din etapa a XXIII-a a Superligii, a fost oprit prima oară în minutul 25, când arbitrul Andrei Chivulete a trimis cele două echipe la vestiare, din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste din tribune. După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren, însă Chivulete a decis suspendarea definitivă meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza scandărilor suporterilor. Cazul urmează să fie analizat de Comisia de Disciplină a FRF.

„Meciul de fotbal din Liga 1, dintre echipele Sepsi - FCU Craiova, a fost în premieră oprit în minutul 26, după ce suporterii ambelor echipe au avut scandări extremiste, cu caracter xenofob. Afirm din capul locului că sunt împotriva xenofobiei, a etnocentrismului și extremismului în general și consider că astfel de manifestări trebuie sancționate conform legii. Nu pot însă să nu evidențiez unde duce politica Budapestei, a premierului Viktor Orban și a FFIDESZ, în relațiile bilaterale cu România, precum și a falangei lor politice din țara noastră - UDMR. În timp ce guvernările succesive ale României se complac în coabitarea cu UDMR, profitabilă reciproc pentru buzunarele clientelei politice, propaganda ostilă României din Ungaria a proliferat consecvent în ultimii ani, s-a radicalizat prin mesaje separatiste, autonomiste, segregaționiste, de enclavizare a județelor din chiar inima României pe criterii etnice.

În acest timp, UDMR a contribuit programatic la vitriolarea și ostilizarea relațiilor dintre români și maghiari, atât prin mesaje politice etnic separatiste, precum și prin proiecte legislative înregistrate în Parlamentul României privind autonomia teritorială a pretinsului Ținut Secuiesc. Nu am văzut nicio preocupare udemeristă pentru a transmite mesaje pacifiste, menite a consolida relațiile dintre români și maghiari, pentru bună înțelegere, concordie și armonie etnică. Culegeți acum ce ați semănat, politicieni toxici, și reprezintă doar vârful aisbergului întrucât, pe fondul crizelor de natură economică, conflictele sociale se acutizează și sporesc.

Adresez un apel Guvernului României, președintelui țării și instituțiilor competente ale statului român. Reacționați pe baza legislației în vigoare eficient, până nu e prea târziu.

Fondurile alocate de Guvernul de la Budapesta pentru diverse zone de interes din Transilvania reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a României.

Ungaria alocă resurse pentru ca etnicii maghiari să facă demersurile de a obține dublă cetățenie. Astfel încât să voteze şi pentru FIDESZ, dar şi pentru UDMR, ținându-i captivi în orizontul propagandei etnic separatiste.

De asemenea, statul ungar susține prin resurse financiare mass-media, site-uri, social media și diverse publicații din România care promovează consecvent mesaje separatiste etnic, autonomiste, iredentiste.

Alocă fonduri pentru clubul de fotbal Sepsi Sfântu Gheorghe care este un vehicul de imagine pentru curentul separatist.

Totodată, finanțează masiv companii cu capital maghiar care acționează pe teritoriul Transilvaniei iar acestea investesc și cumpără masiv terenuri, imobile, proprietăți, pentru a dobândi controlul economic al zonei. Administrativ oricum îl au, prin reprezentanții UDMR, care controlează politic mare parte a județelor din centrul României, în prezent în combinație cu lașii sau trădătorii de la PSD și PNL.

Așadar, instigările politice la separatism etnic și conflictualitate încep să dea roade...”, a spus Pașcan, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Adrian Mititelu pune paie pe foc în scandalul momentului din fotbal: 'Sepsi a premeditat totul. Va pierde meciul!'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.