Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, tentativă de revenire?

presidency.ro
Klaus Iohannis

La o zi dupa ce a fost aspru admonestat la Tebea, presedintele Klaus Iohannis isi revizuieste politica privind guvernul care va rezulta dupa alegerile legislative. La Tebea, presedintele a fost acuzat violent ca duce o politica antinationala. La pachet cu premierul Dacian Cioloș. Iar astazi, intr-o revenire, dupa parerea mea spectaculoasa, domnul Klaus Iohannis incearca sa recastige terenul pe care tot el l-a pierdut in intreaga perioada in care s-a discutat intens despre mentinerea lui Ciolos, dupa alegeri, la Palatul Victoria. Asistam oare la o tentativa de revenire in forta a lui Iohannis?

Citește și: Nici în filme nu vezi așa ceva: MĂCEL la o piscină între tineri / VIDEO

Sub guvernarea Ciolos, fara ca Romania sa fi beneficiat practic de un slat spectaculos al investitiilor straine, ponderea acestora, in totalul de investitii, a crescut, ajungand, dupa parerea unor analisti, la 80%. Acest procent, umilitor pentru ceea ce inseamna capitalism autohton, este consecinta loviturilor sistematice pe care le-au primit oamenii de afaceri romani, in special cei din ignorata clasa de mijloc. Loviturile au fost de tip guvernamental, prin masurile gresite adoptate de Executiv, de tip legislativ, noile norme fiind promovate tot de Executiv, dar si de natura penala, prin directionarea artileriei grea a parchetelor impotriva oamenilor de afaceri romani. A crescut sistematic si masa de lemn obtinuta prin sacrificarea fondurilor forestiere in beneficiul unor firme straine, a crescut, de asemenea, numarul de hecatre de padure achizitionate tot de catre societatile straine si, in acelasi sens, cu destinatie tot externa, pamantul arabil instrainat.

Citește și: DESCOPERIREA anului în Argentina: Ce au găsit oamenii de știință / VIDEO

Politica antinationala a Guvernului Ciolos devine cu atat mai evidenta cu cat analizam situatia dezastruoasa din agricultura, in special la capitolele irigatii si subventii pentru fermieri versus banii absorbiti de la Uniunea Europeana. Absorbtia, care si asa era scazuta sub guvernele Ponta si, mai ales, Mihai Răzvan Ungureanu si Boc, s-a prabusit vertiginos in ultimul an. Si asta in timp ce, atentie, avem astazi confirmarea, atat din surse oficiale de la Bruxelles, cat si din directia Ministerului Agriculturii, ca ceea ce Romania nu a accesat in materie agricola, dar ar mai putea fi accesat s-a dus pe apa Sambetei. Fondurile sunt redirectionate pentru integrarea refugiatilor care sosesc in numar din ce in ce mai mare in Europa, inclusiv in Romania, sub forma de cote. Chiar daca asa ceva este strict interzis prin Articolul 4 al Constitutiei Romaniei. Din aceasta perspectiva, planul miliardarului George Soros, prezentat Consilului Europei, conform caruia statele trebuie sa investeasca circa 30 de miliarde de euro pentru absorbtia refugiatilor, se pare ca a fost inghitit cu undita cu tot. Si de unde sa ia Uniunea Europeana aceasta uriasa suma? De la state, cum este Romania, ai caror conducatori refuza sa se bata pentru asimilarea fondurilor puse la dispozitie, facand de fapt sluj in fata Germaniei, care dirijeaza aceasta operatiune mortala la nivel continental.

Citește și: Un britanic și-a scos soția la vânzare pe eBay: Care e motivul și cât cere

Si fiindca vorbim despre Germania, cea mai grava acuzatie adusa lui Ciolos este ca ar fi omul lui Merkel, in timp ce echipa sa de asa-zisi tehnocrati este adusa la Palatul Victoria pe filiera Geroge Soros.

Aceasta politica antinationala de care este, din ce in ce mai insistent, acuzat Dacian Ciolos ii este, evident, pusa in carca, aproape integral, lui Klaus Iohannis. Ceea ce mai ramane urmeaza a fi decontat de PNL, care se distanteaza mult prea tarziu si mult prea anemic, prin ultimele depozitii ale Alinei Gorghiu, de un Executiv care isi trage in jos toti asociatii politici.

Citește și: NIMENI nu ți-a spus asta când te urci în avion: Lucrurile pe care puțină lume le află și nu pentru că ar fi SECRETE

In aceste conditii, promovarea de catre consilierul prezidential pentru politica interne a ideii unui guvern de uniune nationala condus eventual de un tehnocrat care, ce sa vezi, ar putea fi tocmai Dacian Ciolos a inflamat opinia publica, presa si clasa politica. Pentru ca ce ar insemna o asemenea formula adoptata la sfarsitul anului in curs? Nimic altceva decat batjocorirea intregului electorat chemat sa voteze in cel mai important scrutin electoral din ultimii patru ani, dupa cel prezidential, dar al carui vot devine o batjocura si o inutilitate. Si asta pentru ca guvernul care ar reiesi ar fi facut in alta parte, nu in Romania, si in urma unor negocieri pe sub masa, iar nu ca rezultat al exprimarii optiunilor politice de catre cetateni.

Citește și: Cea mai celebra banca americana face dezvaluiri cutremuratoare! Omenirea traieste intr-o lume virtuala!

Ei bine, luni de zile, Klaus Iohannis a tacut si nu a reactionat in niciun fel nici in raport cu ideea scandaloasa lansata de propriul sau consilier si nici cu criticile, din ce in ce mai vehemente, lansate pe aceasta tema impotriva sa. Si iata, in fine, astazi, luni, 12 septembrie, Klaus Iohannis s-a pronuntat. Rezulta nu ca nu ar fi impartasit acest proiect al unui guvern facut peste capul cetatenilor si al clasei politice, ci ca se recunoaste invins de catre o opozitie din ce in ce mai puternica. Prin urmare, nu vom avea nici guvern de asa-zisi tehnocrati, nici un premier asa-zis tehocrat, nici guvern de uniune nationala, ci pur si simplu un guvern politic, responsabil in fata alegatorilor, asa cum va rezulta el din alegeri. Cum nimeni nu va avea majoritate absoluta, presedintele se va vedea silit sa investeasca, pentru formarea viitorului guvern, un reprezentant al partidului cu cel mai bun punctaj. Cu atat mai mult cu cat acel partid se va grabi sa formeze, anterior consultarilor de la Cotroceni, o coalitie majoritara.

Citește și: Cel mai mare site porno din lume a lansat o secțiune pentru orbi

A fost o bataie pe muchie de cutit, in toiul careia s-a nascut, din nimic, o forta politica extrem de dinamica, Partidul Romania Unita, s-a jucat un meci extrem de periculos pentru viitorul PSD intre Dragnea si Ponta si a intervenit vijelios in lupta Directia Nationala Anticoruptie. Apropo, sunt tot mai multe semnale externe, conform carora SRI si DNA sunt acuzate ca intervin brutal in lupta politica, subminand ceea ce a mai ramas din sistemul democratic. Candva, toate aceste contestatii vor exploda in obrazul celor doua institutii, iar cel care va deconta factura va fi tot presedintele Klaus Iohannis.

Citește și: INCEST Are o relație sexuală cu mama sa, deși e însurat: Cei doi au fost arestați / FOTO

Asistam cat de cat la semne ca politica institutiei prezidentiale s-ar putea indrepta mai mult catre propriii cetateni si catre interesul national decat s-a intamplat in prima parte a mandatului. Dar aceste semne pot fi inselatoare. Ele pot fi doar de circumstanta. Sau si mai grav, am putea asista la un scenariu extern de infruntare intre Statele Unite si Germania, care conduce Uniunea Europeana, in care Romania joaca rolul de minge de tenis. Ca sa fac apel la sportul preferat al presedintelui Klaus Iohannis in care mingea este trimisa de o parte si de alta a fileului.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.