Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: Trebuie să depăşim gândirea naţionalist-izolaţionistă şi să creăm realmente o economie europeană puternică

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii Confederaţiei patronatelor italiene, că este foarte important ca decidenţii politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun. "Trebuie să depăşim gândirea naţionalist-izolaţionistă şi să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, o alocuţiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Confederaţiei patronatelor italiene, la sediul Confindustria.

"Numeroasa comunitate românească din Peninsulă, şi vorbim aici de peste 1,2 milioane de cetăţeni, contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei, dar şi a societăţii italiene. Totodată, salut şi aportul importantei şi numeroasei comunităţi italiene din România la prosperitatea ţării noastre", a spus Iohannis, conform news.ro.

El a spus că Italia este cel de-al doilea partener comercial al României, doar în prima jumătate a acestui an, valoarea schimburilor fiind de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Este de apreciat faptul că se înregistrează o creştere remarcabilă a activităţii antreprenoriale a cetăţenilor români din Italia. Sunt zeci de mii de companii înfiinţate de români în Italia, cu activitate în diverse ramuri ale economiei italiene, precum construcţii, comerţ, industrie şi, sigur, diverse activităţi în servicii", a afirmat el.

Iohannis a mai spus că se doreşte consolidarea exporturilor româneşti cu tradiţie pe piaţa italiană din partea unor industrii precum cea auto, a maşinilor şi echipamentelor electrice şi automatizărilor, industria confecţiilor sau a mobilei.

"Ca întreprinzători, dumneavoastră cunoaşteţi cel mai bine faptul că mediul de afaceri are nevoie de un cadru legislativ eficient, de instituţii puternice, legi stabile şi predictibile. Deci, stabilitate şi predictibilitate. Din această perspectivă, este esenţială implicarea dumneavoastră în relaţia cu autorităţile publice şi clasa politică, lucru la fel de valabil în Italia, ca şi în România", a declarat şeful statului.

De asemenea, el a spus că este foarte important ca decidenţii politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun, precum stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, încurajarea antreprenoriatului şi protejarea intereselor în cadrul negocierilor comerciale internaţionale.

"Trebuie să depăşim gândirea naţionalist-izolaţionistă şi să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală. Şi aceste domenii de vârf, de tehnologii de mare actualitate, sunt primele unde se simte nevoia unei integrări mai profunde, unei colaborări mai intense şi a unei dezvoltări care se poate face doar dacă mai multe economii naţionale lucrează împreună. În situaţia ideală, evident 28, sau într-o situaţie mai puţin ideală în care ne vom găsi anul viitor, 27, dar acest 27 este obligatoriu", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.