Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu A RĂBUFNIT: 99% din interdicţii pot fi respectate benevol, nu trebuie stare de alertă

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că în România s-a creat o stare halucinantă din cauza lipsei reglementărilor legale post stare de urgenţă şi susţine că Guvernul nu ar trebui să declare stare de alertă, anunță MEDIAFAX.

Ion Cristoiu demontează pericolul indus în rândul opiniei publice că, dacă nu există o lege în vigoare care să reglementeze starea de alertă, românii vor ieşi buluc la noapte pe străzi sau la încins grătare.

„Imposibilitatea ca legea să intre în funcţiune după incheierea stării de urgenţă şi faptul că preşedintele nu vrea să o prelungească până când legea urmează procedurile constituţionale pentru a fi publicată în Monitorul Oficial s-a ivit un pericol pe care eu l-am considerat exagerat, dacă nu chiar fals, şi anume va fi un vid legislativ şi va fi o nebunie dacă încetează starea de urgenţă în noaptea joi spre vineri, lumea o să iasă în stradă, o să facă grătare, o să se îmbrăţişeze şi o să facă sâc tuturor restricţiilor”, a declarat jurnalistul.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

Ion Cristoiu nu crede că românii au respectat restricţiile de teama amenzilor, ci din teama de a nu se îmbolnăvi, ceea ce ar face şi în timpul stării de alertă, chiar dacă guvernanţii vor recurge la recomandări.

„Nu cred că românii de teama amenzilor sau pentru că au avut legi dure au respectat restricţiile, ci să nu se îmbolnăvească, Dacă s-ar fi dat simple recomandări în aceste zile, oamenii le-ar fi respectat. Sunt oameni care ar fi încălcat regulile, indiferent dacă sunt sau nu legi. Ei nu ţin cont de lege în general. (...) Cred că se va merge pe varianta recomandărilor. Sunt restricţii care nu depind de lege. Nu am văzut vreun poliţist la magazin care să te amendeze că nu păstrezi distanţa socială”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu subliniază preocuparea autorităţilor de a închide ţara, şi nu de a o deschide, aşa cum fac restul ţărilor europene, în efortul de a reveni la o viaţă normală după criza coronavirusului.

„Tot ceea ce se întâmplă la noi e halucinant. În toată Europa nu se mai discută despre restricţii, ci despre relansare. La noi se întâmplă invers. Suntem cu 1000 de ani în urma ţărilor civilizate. În loc să fie o discuţie ce ar fi să mai deschidem ceva, tema nr.1 a Guvernului este cum facem să închidem”, a punctat jurnalistul.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

Ion Cristoiu subliniază că, din 15 mai, românii nu merg la distracţie, ci la muncă sau să-şi rezolve probleme stringente care ţin de viaţa de zi cu zi, iar, în loc să fie informaţi despre măsuri concrete în acest sens, află că nu există un act care să-i ţină în case.

„Oamenii nu merg mâine la distracţie. Nu, de mâine se merge la muncă sau îşi rezolvă probleme de viaţă. Normal era ca noi românii să ştim de acum două săptămâni la ce se dă drumul ca să ştie ce au de făcut. Aceste măsuri de relansare a vieţii presupun o mie şi una de probleme pe care oamenii nu le pot rezolva în seara asta. Noi nu ştim în ce condiţii avem voie să ieşim din case. La noi nu se discută cât de mare trebuie să fie relansarea. La noi se discută ce nenorocire că nu avem un act care să-i ţină pe români în case. Dăm semnale celor din jur că România se închide, nu se deschide. E halucinant ce se întâmplă”, subliniază publicistul.

Ion Cristoiu spune că majoritatea interdicţiilor nu depind de legea stării de alertă, ci de ministere, primării, dar şi de conştiinţa fiecăruia dintre noi, iar televiziunile din programul Guvernului ar putea da o mână de ajutor.

„Interdicţiile se puteau respecta prin recomandare. Deschiderea şcolilor nu depinde de starea de alertă. Ministerul Educaţiei poate să amâne deschiderea şcolilor, nu e nimic neconstituţional. Deschiderea parcurilor, cimitirelor ţine de primării, de administraţia locală. (...) S-au dat milioane de euro la televiziuni. Se poate face o campanie mediatică la televiziunile înscrise în programul Guvernului despre repectarea regulilor de distanţare socială. (...) Şi dacă recomandările ar fi legale, prin stare de alertă, respectarea distanţării sociale va depinde de conştiinţa românului”, a explicat jurnalistul.

Citește și: Banca Națională a României, anunț de ultim moment! Ce se întâmplă cu ratele românilor .

Ion Cristoiu mai spune că nu toţi oamenii sunt iresponsabili, că vor respecta regulile de distanţare şi din acest motiv Guvernul nu ar trebui să instituie stare de alertă.

„99% din interdicţii pot fi respectate benevol. Şi dacă e stare de alertă şi dacă nu, tot se va duce unul la grătar. Nu văd de ce ar fi interzisă deplasarea între localităţi, dacă te duci cu maşina şi respecţi şi acolo regulile. Care e deosebirea că pot ieşi normal mâine în Bucureşti, dar într-un alt oraş, nu? Şi acolo trăiesc oameni, e distanţare socială. După părerea mea, chiar nu ar trebui dată stare de alertă pentru că, trei zile cel puţin, oamenii vor respecta regulile de distanţare socială pentru că nu sunt toţi iresponsabili”, a afirmat jurnalistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.