Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, analiză pentru urechile baronilor PSD: de ce nu dă Liviu Dragnea OUG pe justiție

cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie o analiză în care arată că liderul PSD, Liviu Dragnea, este cel care trage de timp cu adoptarea OUG pentru completurile de 5. Cristoiu consideră că prin această strategie, Liviu Dragnea îi ține în joc de glezne pe baronii PSD și îi ”aburește” că în curând vor scăpa de sentințe, iar el se menține la putere, în ciuda opoziției din partid.

Citește și: Ministrul Toader se opune numirii lui Kovesi la Parchetul European: 'Voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie'

”Recapitularea e mama înțelegerii și în materie de politică.

Sub semnul acestei maxime al cărei autor sînt, voi purcede la trecerea în revistă a noii epopei PSD-iste a lui Ghilgameș, cea a conceperii, alcătuirii, trimiterii de la Ministerul Justiției la Guvern și adoptării în ședință a OUG privind completele de cinci. Despre necesitatea democratică și de bun-simț cetățenesc de acordare a dreptului de a depune contestație în anulare și celor care au fost parte a unui proces judecat de un complet de cinci ilegal din 2014 pînă acum – inculpat, parte vătămată și procurori DNA – am mai scris. E de prisos să reiau argumentele mele în favoarea OUG și nuanțările mele la teza de propagandă a Diviziei Presă a Binomului potrivit căreia astfel se vor favoriza corupții.

Recapitularea epopeii n-are rostul de a pleda din nou pentru OUG. Nu sîntem adepții militantismului de tip Scînteia în presa democratică. Doar Scînteia din anii stalinistului Brucan făcea din editorialele sale porunci pentru activiști, demnitari și popor revoluționar, gen Să stîrpim ideologia burgheză! Să culegem la timp varza timpurie! Să ne facem datoria patriotică de a da cotele la timp! Prin urmare, în privința OUG noi ne-am limitat prerogativele la cel de a scrie că ar fi bine. Dacă ea va fi dată sau nu e o chestiune de prerogativele Guvernului și nu ale presei. Facem această recapitulare pentru a atrage din nou atenția asupra comediei de bîlci jucată de doi ani și ceva încoace de PSD în chestiunea luptei cu Sistemul pentru repararea erorilor trecutului de dictatură a Binomului SRI-DNA.

Nu zadarnic am insistat și insistăm pe amănuntul că ministrul folosește prilejul intervenției pentru a face anunțul despre OUG. Sînt situații în care un demnitar, un politician, prins la înghesuială de presă e constrîns să spună ceva în public despre o chestiune pe care ar fi vrut s-o evite. În cazul OUG – repet – Tudorel Toader e cel care aduce vorba. Pentru a preciza că ei, cei de la Ministerul Justiției, au pregătit un proiect de ordonanță de urgență. Formula am pregătit un proiect ar putea crea impresia că e vorba de un draft la care cei de la minister vor trebui să mai lucreze. Nu, e vorba de un proiect, deoarece doar Guvernul poate aproba o OUG.

În seara zilei de 20 ianuarie 2019, se lansează în spațiul public, de către Ministrul Justiției anunțul privind OUG.

De îndată se pronunță despre asta și premierul Viorica Dăncilă.
Pe 22 ianuarie 2019 ea declară:

„Am discutat cu ministrul Justiției despre această OUG care dă posibilitatea unui proces corect. Cred că dincolo de faptul că vorbim de statul de drept, despre justiție, trebuie să vorbim și despre aceste drepturi ale acestor oameni. Trebuie să vedem cum putem îndrepta aceste lucruri. Trebuie să dăm și acestor oameni o șansă.”

Din cîte se vede, premierul nu numai că nu evită să vorbească despre OUG, nu numai că nu zice Nu ne interesează, o să-l întreb pe domnul ministru ce l-a apucat, dar mai mult se înscrie în rîndurile celor care susțin această OUG. Au fost situații în postdecembrism cînd un ministru cu o personalitate accentuată a anunțat cu de la sine putere o decizie pe care urma s-o ia Guvernul. Adoptarea unei OUG depinde exclusiv de Guvern, mai precis de premier. Sau dacă vrem să fim riguroși democratic, punerea ei pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern depinde exclusiv de premier. Declarațiile Vioricăi Dăncilă ne spun limpede că premierul n-are nimic împotriva OUG. Ba mai mult, e adeptă entuziastă a OUG.

Liviu Dragnea e președintele PSD. Partidul care susține Guvernul. De la anunțul lui Tudorel Toader au trecut deja două săptămîni. Potrivit anunțului, textul era gata chiar din 20 ianuarie 2019. Era normal că Liviu Dragnea să ceară să-l vadă și el. Măcar de curiozitate. Din cîte se vede nu l-a văzut încă. După reuniune, e întrebată despre OUG și Viorica Dăncilă. Domnia sa răspunde astfel:

„Am discutat cu domnul ministru. Am discutat şi vineri. Am discutat ce putem face în legătură cu recursul compensatoriu, am discutat ordonanţa privind completurile de cinci. Urmează să am încă o discuţie săptămîna aceasta. (…)”

Duminică, 3 februarie 2019, Viorica Dăncilă ne anunță c-a discutat vineri, 1 februarie 2019, cu Tudorel Toader despre OUG. Păi mai discutase despre OUG și pe 22 ianuarie 2019. Din zicerile sale înțelegem că va discuta și săptămîna asta. Atenție! Va discuta doar. Asta nu înseamnă că va introduce OUG pe lista vreunei ședințe de Guvern.

Repetăm cele spuse în primele rînduri ale textului.

Inițiativa unei OUG a fost a ministrului Justiției. Premierul Viorica Dăncilă a fost de acord cu asta.
Se pune întrebarea:
Dacă e așa, de ce nu dau odată OUG?
Sau dacă nu pot s-o dea, de ce nu spun limpede:
N-o mai dăm, nu ne putem permite?
Cum de ce?
Ca să-i poată aburi mai departe Liviu Dragnea pe baronii PSD că el acuș-acuș îi scapă de sentințe!”, scrie Ion Cristoiu, pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.