Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu DESCIFREAZĂ tainele întâlnirii dintre Putin și Biden: A vrut să îl SEDUCĂ

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Ion Cristoiu afirmă că, prin întâlnirea cu omologul său rus, preşedintele SUA, Joe Biden, a vrut să-l seducă pe liderul de la Kremlin, acordându-i Rusiei statutul de superputere şi se întreabă dacă nu cumva, prin această capcană, Moscova va deveni aliatul Americii şi adversarul Chinei.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Despre întîlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin de la Geneva s-a scris mult la noi şi aiurea. Regula aproape generală a abordării a fost întrebarea Care dintre cei doi a cîştigat? După unii ziarişti români, care au trecut de la cîntarea lui Donald Trump la cîntarea lui Joe Biden, fără să ia o mică pauză pentru gîtlejul obosit, preşedintele american l-a făcut mat pe preşedintele rus. Argumentul crucial al acestei aprecieri? Joe Biden i-a zis lui Vladimir Putin verde-n faţă tot ce-i spusese pînă acum prin presă:

Despre cum atacă Rusia cibernetic America, despre respectarea drepturilor omului în Rusia, despre cum îl supără pe preşedintele ucrainean, despre cazul Navalnîi.

Dacă ar fi să credem presei străine, populate şi ea, ca şi presa noastră, de fătuce şi guguştiuci, situaţia lui Navalnîi a dominat întîlnirea de la Geneva. S-a lăsat să se înţeleagă că Joe Biden şi-a riscat bătrîneţile călătorind pînă în Europa numai şi numai că să-l avertizeze pe Vladimir Putin să nu i se întîmple ceva rău lui Navalnîi. Situaţia lui Navalnîi, bărbat bine, de altfel, n-a lăsat să doarmă nici pe jurnalistele din Vest venite la Geneva. Unele au fost atît de îngrijorate de situaţia lui Navalnîi încît au strigat, ca leliţa peste gard, la Vladimir Putin întrebarea Ce se-ntîmplă cu Navalnîi?

Alţi comentatori au văzut în întîlnire un succes al lui Vladimir Putin. Pe parcursul întîlnirii, Joe Biden, deşi ajuns la Geneva cu valiza nucleară, n-a apăsat pe butonul care scoate rachetele din silozuri pentru a le trimite peste Moscova.

Toate aceste consideraţii s-au bazat pe spusele celor doi preşedinţi la conferinţa de presă din final. Chestiunea Cine a învins s-a ivit din realităţile de pînă la întîlnire. Înainte de întîlnire cu ceva timp relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit pînă la punctul de la care începe confruntarea. Întîlnirea a fost văzută, şi sub influenţa westernurilor hollywoodiene, ca o confruntare între doi inşi fără pălării, dar cu mîna gata să fie dusă la pistol.

Din cîte se ştie cel care a lansat invitaţia la o întîlnire pe un teren neutru a fost Joe Biden. De la acest amănunt trebuie să pornim în analiza întîmplării de la Geneva. De ce a simţit Joe Biden nevoia unei întîlniri de un asemenea răsunet mondial cu Vladimir Putin? Mulţi comentatori răspund fără să clipească:

Joe Biden e un om sau mai bine zis un bătrînel al păcii, un bătrînel de treabă. Şi ca orice bătrînel de treabă, posesor al unei însemnate cantităţi de duioşie, nefolosită la pisoi şi la nepoţi, s-a gîndit să stea de vorbă el, personal cu Vladimir Putin, ca doi oameni – doi bătrîni de treabă – pentru a ajunge la o înţelegere.

Explicaţia ar fi convingătoare, dacă înainte de a o pune pe hîrtie nu s-ar ivi, ca un drăcuşor, întrebarea:

De ce nu l-a invitat Joe Biden la o întîlnire pe preşedintele chinez? Între America şi China e mult mai mare tensiunea decît între America şi Rusia. Nu era o astfel de întîlnire un moment pentru ca Bătrînelul Joe Biden să arate Lumii că vrea s-o salveze de la un nou război rece?

Răspunsul la întrebarea de mai sus ar putea surprinde:

Preşedintele chinez i-ar fi dat cu tifla lui Joe Biden.

Cum să te întîlneşti cu cineva cu care te afli în plin război?

De ce nu i-a dat cu tifla Vladimir Putin?

Pentru că Rusia nu e în război total, precum China, cu America.

Pentru că Rusia nu e o ameninţare planetară pentru America, aşa cum se întîmplă cu China. Pentru că Rusia nu vrea să ia locul Americii în postura de Stăpîn al Lumii. Şi nu pentru că n-ar vrea, ci pentru că nu poate. China vrea asta. Şi tot ce face în prezent, departe de luminile rampei planetare (chinezii ştiu să joace perfect comedia modestiei, în timp ce ruşii o joacă pe cea a fălirii), stă sub semnul întrecerii Americii din toate punctele de vedere.

De ce a acceptat Vladimir Putin invitaţia?

Pentru că o asemenea întîlnire a conferit Rusiei statutul de superputere, aflată pe picior de egalitate cu America. Lui Vladimir Putin această recunoaştere planetară a statutului de superputere îi convine de minune. Pe vremea Războiului Rece, astfel de întîlniri istorice aveau loc între preşedintele american şi cel sovietic. URSS era tratată de America drept o superputere cu care împărţea Lumea. Şi aşa era. Uniunea Sovietică era o superputere. Prăbuşirea URSS a lăsat în loc Rusia. Rusia nu e însă o superputere. E o putere europeană, una dintre marile puteri europene, dar nu o putere la nivel de planetă. După Căderea URSS, Rusia a revenit la statutul de pe vremea ţarismului:

O putere europeană care-şi spune cuvîntul în afacerile europene. Din acest punct de vedere Vladimir Putin trebuia să se întîlnească, pentru a discuta afacerile internaţionale, cu Boris Johnson sau cu Emmanuel Macron. În nici un caz cu Joe Biden. China, da, China e o superputere. Şi preşedintele Joe Biden, ca şi toţi politicienii americani, ştiu că America va trebui la un moment dat să împartă Lumea cu China. Pînă atunci însă America e în război cu China. Rusia de după prăbuşirea URSS suferă de sindromul Puterii regionale. Ruşii nu pot uita uşor URSS-ul ca superputere şi, în aceste condiţii, tratarea de către America drept Superputere, drept partener de reglementare a chestiunilor planetare, îi dă gata. Vladimir Putin ştie asta. Pe plan intern întîlnirea de la Geneva i-a adus un capital politic important. De aceea a răspuns rapid invitaţiei. Chinezii n-au acest sindrom. Noul gigant al Planetei are în spate o tradiţie de mii de ani a superputerii. Tratarea Chinei de către SUA ca superputere îi lasă indiferenţi pe chinezi. De aceea Joe Biden l-a invitat la Geneva pe Vladimir Putin şi nu pe preşedintele chinez.

Prin acordarea statutului de Superputere Rusiei America a vrut să-l seducă pe Vladimir Putin. Războiul cu China bate la uşă. Un război global, antrenînd forţe cu deosebire economice. În acest Război America are nevoie ca Rusia să nu se alieze cu China. Puterea militară a Rusiei, aliată cu Puterea economică a Chinei – iată coşmarul american. Că acesta a fost scopul tăinuit al întîlnirii ne spune o afirmaţie din conferinţa de presă ţinută de Joe Biden:

 

Mihail Gorbaciov a fost şi el ţinta seducţiei americane. Maşinăria de propagandă americană a făcut din el şi din nevastă-sa două starlete planetare. Omul păcii, rusul modern, comunistul cu care se poate discuta şi alte bla-bla-uri. Alintat de americani la nivel planetar, Mihail Gorbaciov a început să toarcă şi să dea din coadă, închizînd ochii de plăcere.

Cînd i-a deschis, Uniunea Sovietică se prăbuşise. Se va repeta scenariul cu Vladimir Putin? Va pica Rusia în capcana întinsă de America şi, în loc să joace mai departe între cele două Superputeri, va deveni adversarul Chinei şi aliatul Americii?”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.