Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, despre cazul Caracal: Declarațiile oficialităților m-au șocat mai mult decât contradicțiile

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Ion Cristoiu face o analiză a declarațiilor și documentelor oficiale din cazul Caracal, unde Gheorghe Dincă spune că le-a omorât pe Luiza și pe Alexandra și ancheta a fost preluată de DIICOT central, potrivit Mediafax:

  • „Eu am făcut o cercetare, nu de teren pentru că n-am putut să merg pe teren și nici nu conduc o redacție ca să trimit o echipă pe teren, am făcut o cercetare ca istoric, de bibliotecă, adică am luat toate documentele oficiale, înțelegând prin documente oficiale comunicate, declarații și conferințe de presă și intervenții la televiziuni, chiar din 26 iulie, ale diferitelor persoane oficiale. În cazul lui 26 iulie, 27 și chiar 28 am ajuns până acolo cu documentarea încât n-am luat în serios nici transcrierea intervenției și nici știrea ci am ascultat eu și am văzut eu înregistrările care sunt pe internet.
  • Din aceste documente oficiale, repet din declarațiile oficialităților, m-au șocat mai mult decât m-au surprins contradicțiile. În primul rând m-a surprins și de asta cred că trebuie să fie o preocupare a tuturor jurnaliștilor din România sărăcia datelor oficiale, într-un asemenea caz atât de mediatizat cu atâtea implicații, în mod normal, într-o democrație, autoritățile comunică dacă nu din jumătate în jumătate de zi măcar la o zi cu conferințe de presă unde explică, că în America ați văzut, vine șeriful și ne povestește în fiecare zi ce s-a mai întâmplat.
  • Dacă fac un scurt bilanț, vom observa o ciudățenie. În prima zi am avut intervenții ale purtătorului de cuvânt al IGP la diferite televiziuni, a făcut turul televiziunilor purtătorul de cuvânt al IGP, am avut o conferință de presă seara, de fapt o declarație de presă de la STS care răspundea acuzațiilor și o conferință de presă ținută domnul Ion Buda, fost deja inspector al IGP, și domnul Nicolae Moga care era ministru de Interne, ei erau la Caracal. Acestea au fost declarațiile și a mai fost foarte interesant o declarație mai mult smulsă de presă a domnului Romulus Varga care s-a deplasat și el acolo la Caracal, chiar vineri seara, domnul Romulus Varga este șeful Secției Investigații Criminale a Parchetului General. Deci deja cazul acela Caracal a aluat o amploare că au venit atâtea oficialități.
  • După asta, n-am avut nicio conferință de presă a celor care se ocupau de anchetă, am avut duminică, 28 iulie la ora 10.45, doamna Georgiana Hosu, procuror adjunct la DIICOT, vine de la București la Craiova, cazul fusese preluat de DIICOT Craiova, la 10.45 ține conferință de presă în care descrie locul de la Caracal, și să nu uităm asta, ca... așa... era un fel de junglă, totul e haos, mă rog, cred că pregătea într-un fel terenul pentru ideea că în acea gospodărie se pot petrece lucruri inclusiv să vină extratereștri, între timp vine avocatul și susține că în sfârșit acuzatul care, ați văzut, trei zile la rând a negat și că le cunoaște pe cele două fete, era deja acuzat și de un al doilea omor, a recunoscut totul. Așa era titlul, a recunoscut totul. Doamna procuror adjunct ține o nouă conferință de presă la 21.30 de data aceasta, atenție, cu un statement, adică nu a fost prinsă de presă în timp ce trecea pe acolo ci a convocat presa, a citit un text și apoi a răspuns la întrebări.
  • A mai fost o singură conferință de presă a domnul Bănilă, cred că în 31 iulie sau 1 august, care era procuror șef la DIICOT, și după asta aceste autorități n-au mai apărut, a apărut purtătorul de cuvânt al DIICOT care nu a ținut de atunci nicio conferință de presă ci fie că se dădeau comunicate lapidare, fie că din când în când era întrebată de presa care stă pe acolo pe la poarta lui Dincă și răspundea. Deci avem de-a face cu o ciudățenie, o lapidaritate, o secretomanie ieșită din comun a autorităților în paralel cu una dintre cele mai mari intoxicări ale presei pe surse. Deci în timp ce pe surse care invocă... din anchetă, deci sursele nu invocă mi-a spus mie cineva, din anchetă, deci pe de o parte avem o sumă uriașă, cu unele de aberații vehiculate de site-uri, agenții de presă, de televiziuni de pe surse care, atenție, în aceste două săptămâni și ceva n-au fost contrazise un moment oficial, domnule bateți câmpii, nici măcar nu s-a vorbit de o minimă anchetă, DIICOT-ul nu-și poate permite să apară ca fiind din anchetă cu niște lucruri pe surse.
  • Pentru că se presupune că cineva de acolo sau câțiva de acolo lasă să se scurgă în chip penal elemente din anchetă. Deci aceasta este uriașa... prima mare constatare ca jurnalist a mea, această prăpastie între lapidaritatea comunicării publice, catastrofale, pentru că în momentul în care nu comunici știți foarte bine încep zvonurile, șoaptele, ipotezele și amplificarea prin așa-zise pe surse, nu ipoteze, ale unor informații care sunt... Eu dacă, și aici închei partea asta, dacă aș fi mai tânăr aș scrie o carte comică despre toată năzdrăvăniile care s-au spus din 26 iulie până acum, la un moment dat erau 20 de cadavre, după asta erau 4, după asta era o fântână în care s-a găsit un băiețel, fântâna și băiețelul au dispărut. Ba erau arse de vii, ba... deci fiecare, atenție, invoca surse din anchetă, nu invoca vecini sau fantezie, toate erau puse pe seama anchetei penale”

Citește și: Unchiul Alexandrei a publicat DOVADA că procurorii au constituit dosar penal uitându-se la TV: 'Voi reveni cu alte pasaje. Mor cu voi de gât!' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.