Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, despre scandalul PNL-PSD: 'Dramatizarea pandemiei. Opoziţia nu are încotro, trebuie să voteze starea de alertă'

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că, deşi electoral joacă bine, Opoziţia va vota măsurile privind starea de alertă, mai ales că acum are posibilitatea de a le modifica în Parlament, anunță MEDIAFAX.

Ion Cristoiu spune că nu există temei juridic pentru declararea unei stări intermediare, între normalitate şi alertă, aşa cum ar plănui PSD, conform unor surse din partid, printr-un proiect de lege.

„Orice măsură de restricţie trebuie să aibă un temei juridic (…) Hotărârea privind starea de alertă trebuie să conţină şi măsurile restrictive care se vor lua sau se păstrează. Noi nu avem un temei juridic pentru starea intermediară. Dacă nu se votează stare de alertă, nu se mai pot impune restricţii legate de controlul pandemiei. Se poate păstra starea de alertă cu anumite restricţii, fără nicio măsură restrictivă sau numai una, purtarea măştii”, a explicat jurnalistul.

Citește și: Decizia care naște extrem de multe suspiciuni! Anunțul făcut de Grupul de Comunicare Strategică

Ion Cristoiu aminteşte că Opoziţia are la îndemână legea care permite Parlamentului să modifice hotărârea de Guvern prin care se prelungeşte starea de alertă.

„În acest caz, Parlamentul nu e pus să voteze dramatic, între a accepta sau a respinge măsurile, ca în cazul stării de urgenţă. Hotărârea privind prelungirea stării de alertă ajunge la Parlament împreună cu măsurile. Parlamentul poate prin lege să modifice măsurile restrictive cuprinse în Hotărârea de Guvern”, a adăugat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că parlamentarii nu ar trebui să rişte şi să decidă o libertate absolută, fără nicio restricţie, sau să nu voteze prelungirea stării de alertă deoarece oricând cifrele epidemiei ar putea fi falsificate şi ar putea să deconteze electoral îmbolnăvirile şi decesele din cauza coronavirusului.

„Nu aş risca, dacă aş fi politician român, să dau libertate absolută. Se pregăteşte terenul pentru dramatizarea pandemiei. Grupul de Comunicare Strategică publică numărul decedaţilor, dar fără nume, şi nu mai poţi să verifici (…) Există o posibilitate uriaşă de falsificare a cifrelor. Se pot pune din condei 100, 200, 300. O şmecherie de manipulare este semnalarea unor cazuri în locuri care determină lumea să se ferească. Cred că Opoziţia nu are încotro. Trebuie să voteze starea de alertă. Îşi poate impune punctele de vedere asupra măsurilor. Opoziţia joacă bine la ora actuală. Până şi USR joacă bine”, a afirmat jurnalistul.

Citește și: Traian Băsescu s-a trezit cu plângere penală, după semnalul apocaliptic dat Poliției și Jandarmeriei

În opinia sa, cu sau fără stare de alertă măsurile de revenire la normalitate din România sunt cu mult mai puţine comparativ cu alte ţări.

„Menţinerea măsurilor restrictive blochează consumul, cum e cazul restaurantelor. În perioada pandemiei, s-au distrus toate micile afaceri din zona Bran (…) Problema reluării meciurilor cu spectatori nu e numai a echipei, ci a tuturor care trăiesc de pe urma acestor meciuri. În România de azi, distracţia consumă, este motorul economiei. Până şi o discotecă (…) Opoziţia ar trebui să se gândească în perioada următoare la măsurile cuprinse în hotărârea privind prelungirea stării de alertă. Liderii Opoziţiei ştiu, dar fac şi ei un joc din care câştigă. Vor vota starea de alertă. Până la votarea ei, Opoziţia face un joc electoral destul de bun”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu afirmă că din cauza măsurilor luate, Guvernul PNL şi Klaus Iohannis pierd în acest moment 4-5 procente pe zi, o problemă sensibilă fiind achiziţionarea fără licitaţie a măştilor pentru persoanele defavorizate.

Citește și: Marcel Vela reacționează la punerea sub control judiciar a vlogger-ului Colo: Doresc să trag un mare semnal de alarmă

„La teza Opoziţiei privind afacerile cu măşti, Guvernul nu poate să explice şi răspunde prost. Poate că afacerile cu măşti sunt foarte importante. Guvernul va achiziţiona fără licitaţie 115 milioane de măşti. Este clar că e o cumplită afacere de corupţie. României i s-a mai dat în acest fel o gaură în buget. Să explice dl Orban cum va crea mecanismul şi care sunt criteriile de distribuire a măştilor la defavorizaţi”, a mai spus jurnalistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.