Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu face praf vizita lăudată a Papei Francisc: 'Nu e una istorică. Este una de rutină. Papa Francisc e un călător'

basilica.ro
Patriarhul Daniel Papa Francisc

Ion Cristoiu afirmă că vizita Papei Francisc în România nu se se compară ca importanță cu vizita predecesorului său, Papa Ioan Paul al II-lea, de acum 20 de ani. Jurnalistul a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că vizita Papei Francisc este una de rutină.

Ion Cristoiu a explicat motivele pentru care vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, din 1999, a fost, într-adevăr, una istorică.

“În primul rând, nu e o vizită istorică. Adevărata vizită istorică a fost cea din 1999 din mai multe motive. În primul rând era o vizită, un efort al catolicilor, prin care Papa de atunci să întindă o mână ortodoxiei și a fost într-adrevăr un eveniment uriaș planetar și istoric deoarece România, țară ortodoxă, sigur nu atât de inverșunat ortodoxă ca Rusia, era aleasă ca teritoriu de vizită și era și o vizită la invitația Patriarhului, deci a fost o vizită religioasă. Prima semnificație. A doua, în 1999, România nu era încă membră UE, sigur că învinsese CDR, adică era considerate pentru această provincie din Est, un mare eveniment. A venit cineva, în sfârșit în România. Față de momentul anterior, Papa Francisc e un călător a fost și în Liban, și în Guatemala, după părerea mea, nu este o vizită istorică, cel puțin pentru români”, a susținut jurnalistul.

În opinia sa, românii nu ar fi așa de entuziasmați de această vizită, și care, având loc la invitația președintelui Iohannis, nu l-ar ajuta pe șeful statului să puncteze politic.

Citește și: Oreste îl spulberă pe colegul lui Rareș Bogdan: Minima onoare vă cere asta

“Eu nu aș interpreta că românii dau, în afară de semnificația mondenă, să zicem, așa mediatică, de o chestiune deosebită. Am auzit și povești că îl ajută pe Klaus Iohannis. Nu-l ajută la nimic”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul consideră că marea lovitură a vizitei Suveranului Pontif este imaginea Papei Francisc călătorind cu un Logan, spre deosebire de președintele Iohannis care a optat pentru un Mercedes.

“Asta a fost cea mai mare lovitură, am văzut că și până presa prezidențială a remarcat asta. I-a dat o lecție extraordinară. (…) Contează foarte mult imaginea în lumea modernă, dar până la urmă publicul te simte dacă ești natural sau nu. În această postură, Papa e natural, că el e un tip natural. El a ales Loganul nu pentru că vrea să pară sărac. L-a ales că așa e stilul lui. E un comunist ca și mine. E un democrat, un om până la urmă normal. Se adresează deznădăjduiților, iar ălălalt este el. Lui îi place Mercedesul, blindata. (…) E clar. Ăla cu Loganul arată un om care este indiferent la plăcerile pământești și cel cu Mercedesul îl arată pe Iohannis despre care am spus mereu că îi plac chestiile astea ale puterii, protocoale, avioane, lovituri de stat, mercedesuri”, a conchis Ion Cristoiu.

Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună”.

Suveranul Pontif a cerut să fie transportat cu o Dacia Logan.Singurul lucru care arăta că mașina nu duce un om de rând era tocmai numărul, SCV 1, ceea ce înseamnă "Status Civitatis Vaticanae”(Statul Cetății Vatican). Nu este prima dată când Papa merge cu un Logan. În urmă cu trei ani, într-o vizită în Armenia, Suveranul Pontif a ales același tip de autoturism. În timpul vizitei Papei în România, președintele Klaus Iohannis a fost preluat de la aeroport și dus la Palatul Cotroceni cu o mașină marca Mercedes Clasa S.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.