Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu identifică GREȘEALA PSD, după ce Klaus Iohannis a CONTESTAT bugetul la CCR: 'Păi, când îți spune ăsta că e bugetul rușinii, faci pulbere'

Inquam Photos / Adriana Neagoe
iohannis gesturi reactii

Ion Cristoiu se aştepta ca preşedintele  Klaus Iohannis să conteste bugetul pe 2019 la Curtea Constituţională, transformată în instanța numărul 1 a României.

Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că trimiterea bugetului la CCR este o strategemă a şeful statului, mai ales că serviciile secrete cărora li s-a tăiat din bugete vor funcţiona pe baza sumelor alocate anul trecut.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru în privința pensiilor românilor! Reacție explozivă a Ministerului Muncii

„Curtea Constituțională a devenit, repet, arbitrul vieții. Până în 2003 a existat o prevedere constituțională corectă și anume că deciziile Curții Constituționale pot fi infirmate cu două treimi din Parlament. Ori acum, acea aberație, Constituția revizuită potrivit căreia Curtea... Curtea e alcătuită din oameni, nu discut că sunt politicieni, sunt oameni, ori întreaga istorie ne arată că niciodată ori zece oameni, nici o sută nu pot înlocui Parlamentul, democrația. Iată că acum a devenit un instrument, domnul Klaus Iohannis a trimis dinadins, o să se lungească (...)”, a afirmat Ion Cristoiu, în contextul în care CCR a decis ca sesizarea preşedintelui, transmisă vineri, să fie discutată la 6 martie.

El a criticat reacţia moale a PSD la gestul preşedintelui, aratând că în acest partid, cu excepţia Olguţei Vasilescu, nu mai are nimeni un discurs agresiv ca al lui Iohannis.” Ați văzut ei au răspuns, că bețe în roate. Păi când îți spune ăsta că e bugetul rușinii faci pulbere, ieși în numele electoratului PSD și îl mânânci și tu la rândul tău”, a spus jurnalistul.

Citește și: Atenție! Kovesi, în cursa pentru procuror-şef european

Ion Cristoiu a atras atenţia că, deşi tactica lui Iohannis de a întârzia bugetul nu e rea, el provoacă pagube economice uriaşe, iar responsabil în ochii electoratului va fi Guvernul, chiar dacă reprezentanţii PSD contraatacă prin mesaje la televizor. “Bugetul îl întârzie, sigur că va veni mașinăria pesedistă și se va duce seara la televizor și va zice, noi întârziem pensii și nu mărim alocații din cauza preşedintelui. Dar încă o dată, pentru marea majoritate a populației, inclusiv pentru electoratul PSD, responsabil pentru administrarea țării, este pilotul adică Guvernul. (...) Pilotul la ora actuală pentru majoritatea populației, e PSD, el este la guvernare”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a reamintit că România este o republică semiprezidenţială, consacrată prin Constituţie, ceea ce-i permite şefului statului să ia unele măsuri nu tocmai corecte, fără să răspundă pentru ele.

Citește și: Telekom, reacționează după ce Pro TV a anunțat că ar putea ieși din grila de programe: ‘Suntem surprinși de anunțul făcut de Pro Tv’

“Schizofrenia Constituției face ca președintele să poată boicota administrarea țării, fără să aibă responsabilitate. Aici este nebunia. Pentru că președintele poate să boicoteze bugetul, să respingă miniștri, teoretic și practic absența miniștrilor a avut repercursiuni, dar electoratul nu a făcut legătura, stai puțin că nu au fost puși de Iohannis, pentru că pilotul este Guvernul. Până și dacă plouă prea mult și inundă un sat de vină este Guvernul, că așa e românul. Este o tactică foarte bună, dar în același timp, nu trebuie să uităm că PSD știa acest lucru și trebuia să facă bugetul din noiembrie. Aici a venit greșeala lor”, a explicat Ion Cristoiu.

În opinia sa, social democrații nu au învăţat nimic după ce Iohannis a respins numirea lui Sevil Shhaideh ca premier şi au ajuns la mâna preşedintelui, care şi-a permis astfel să conteste bugetul sau să blocheze remanierea Guvernului.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru în privința pensiilor românilor! Reacție explozivă a Ministerului Muncii

“Dacă ați observat dumneavoastră, decembrie 2016, cazul Shhaideh, a atras atenția PSD să nu ajungă la mâna ăluia. A ajuns, a dat doi premieri peste cap, a făcut remanieri, cu bugetul, dacă era în noiembrie, foarte frumos, mai e până în februarie. Adică ei sunt cei care nu iau în calcul ca președintele să refuze, să încalce Constituția, și atunci asupra lor se vor repercuta anumite nenorociri, sigur că da, provocate de întârzierea bugetului. Dar e clar că SRI va funcționa pe fostul buget, din punctul ăsta de vedere nu îl taie. Nu le taie încă bugetul pentru că rămâne varianta de buget veche discutată , aia de anul trecut și atunci ei mai au bani”, a subliniat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a ironizat discursul cu care Klaus Iohannis a ieşit în faţa naţiunii pentru a anunţa contestarea bugetului la CCR. Ion Cristoiu e de părere că textul nu a fost scris de Iohannis, ci de altcineva, iar preşedintele l-a citit fără să-i adauge o tuşă personală.

Citește și: Atenție! Kovesi, în cursa pentru procuror-şef european

“Este limpede că nu este textul lui, el nu trăiește textul de aia e și slab politician și textele astea cred că i le dă cineva și el le recită și nu am înțeles de ce pune accentele așa. Un text, chiar și scris de alții, deși nu există om politic pe lumea asta mare care să nu umble, de regulă, e un text pe care ăla îl trăiește: Când iese ăla pe televizor, pe tanc, pe televizor, în piață, mulțimea începe să vibreze. La el nu vibrează, pentru că, ați observat, el pune accentele ... nu am înțeles niciodată de ce pune așa. Probabil i s-a spus să fie actor, să interpreteze, numai că, repet, el interpretează ca un absolvent al școlii de artă pe vremuri, ca ăia care erau la căminele culturale. Lui i-a plăcut chestia asta cu bugetul rușinii naționale şi de aceea îl repetă”, a susţinut amuzat Ion Cristoiu.

Citește și: Telekom, reacționează după ce Pro TV a anunțat că ar putea ieși din grila de programe: ‘Suntem surprinși de anunțul făcut de Pro Tv’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.