Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, ipoteză neașteptată: motivul pentru care a fost MAZILITĂ Carmen Dan

bzi.ro
cristoiu

Analistul politic Ion Cristoiu afirmă că remanierea guvernamentală decisă luni de conducerea PSD face parte dintr-un plan de dezamorsare a oricărei tentative de diabolizare a PSD, iar stabilirea unui candidat propriu la prezidențiale este efectul unei “lucrături” de eliminare a lui Tăriceanu.

Citește și: Ana Maria Prodan explică de ce i-a dat un pumn în figură lui Dan Alexa: Simțeam că îmi ia fața Halep

Ion Cristoiu a declarat pentru MEDIAFAX că remanierea miniștrilor Carmen Dan (Interne) și Teodor Meleșcanu (Externe) era necesară, aparent într-o înțelegere cu președintele Iohannis.

„Era nevoie de această remaniere din două motive: cei trei miniștri, dar mai ales Carmen Dan, se anunțau ca pretext pentru o mare demonstrație pe 10 august. O demonstrație de protest în Piața Victoriei, având ca temă faptul că doi miniștri, unul care a sabotat alegerile din diaspora și una care este responsabilă de violențele de anul trecut sunt în continuare în funcție. Din acest punct de vedere, conducerea PSD a concretizat un punct important din programul post-Dragnea, și anume acela de a elimina orice pretext pentru ca PSD să fie demonizat, diabolizat ca în perioada Dragnea. Al doilea motiv a fost, într-adevăr, aparent o înțelegere cu Klaus Iohannis, de fapt și Viorica Dăncilă voia să scape de Carmen Dan, considerată un om al lui Liviu Dragnea și deținătoarea unui port foarte puternic în structura puterii care nu aparținea, prin Carmen Dan, echipei – echipă o numesc – echipei Viorica Dăncilă. Iar Teodor Meleșcanu era un impediment chiar pentru conducerea ALDE care o voia pe Ramona Mănescu din motive care țin și de imagine, am înțeles, și de relații internaționale. Din acest punct de vedere este greu de stabilit dacă Viorica Dăncilă s-a înțeles cu Klaus Iohannis să o roage să-i debarce pe cei doi, fiind sigur că va fi de acord, sau invers Klaus Iohannis a ieșit în spațiul public. Oricum, din punctul de vedere al imaginii se înțelege că Viorica Dăncilă a transpus în practică o indicație a lui Klaus Iohannis”, a afirmat Ion Cristoiu.

În opinia sa, imaginea unui PSD care ar face jocurile lui Iohannis dăunează noii echipe de la la conducerea partidului.

“Nu cred, contrar agitațiilor parțiale sau totale din PSD, că imaginea unui PSD predat lui Klaus Iohannis dăunează noii echipe. PSD nu a avut până acum un adversar în Klaus Iohannis, nici măcar pe vremea lui Liviu Dragnea. Dăunător, chiar devastator pentru Klaus Iohannis, este această imagine pentru Klaus Iohannis care, în fața electoratului său tefelist, nu are voie să treacă drept autorul unui blat cu PSD. Din acest punct de vedere, faptul că nu au remaniat-o și pe Ecaterina Andronescu....”, a explicat analistul politic.

Ion Cristoiu nu crede că va mai urma o altă remaniere sau restructurare a Guvernului deoarece Viorica Dăncilă nu și-ar dori să deschidă prea multe fronturi de luptă în partid. În plus, a subliniat Ion Cristoiu, scopul acestei remanieri a fost de a dezamorsa o posibilă demonstrație organizată sau dezorganizată care ar putea să aibe loc în 10 august.

“ Nu. Viorica Dăncilă este într-un proces din acesta, cum îi spun eu, dejist, adică de lucrătură, de politică deseori pe intrigă, și care a mers până acum, și nu are nevoie de declanșarea prea multor fronturi în PSD. Deocamdată a avut frontul anti-Dragnea, război pe care l-a câștigat mai ales prin scoaterea din joc a lui Carmen Dan, o piesă foarte importantă, repet, în structura puterii. Nu cred că are interesul acum să mai aibe un conflict major cu o echipă care ar putea să fie în spatele Ecaterinei Andronescu. A fost o remaniere, după părerea mea, foarte importantă în legătură cu 10 august 2018. Dacă ne gândim încă o dată la un lucru care scapă analiștilor și anume că PSD sub conducerea Vioricăi Dancila încearcă să stîngă toate războaiele inutile sau războaiele care erau fără rost și care au menținut acea imagine a PSD-ului de monstru de partid, de ciumă roșie, ea încearcă să scape de această imagine și în felul acesta scăpând și de Carmen Dan, aducând la Externe pe cineva dorit de conducerea.. Tăriceanu, în felul acesta a și dezamorsat o posibilă demonstrație organizată sau dezorganizată care putea să aibe loc în 10ugust și care să reia apoi tema ciumei roșii și a urii față de PSD”, a susținut analistul politic.

Cât privește decizia PSD de a avea candidat propriu la prezidențiale, Ion Cristoiu spune că aceasta face parte dintr-o operațiune subtilă de pregătire a Vioricăi Dăncilă ca viitor prezidențiabil, după ce ea însăși ar fi lucrat la imaginea unui PSD care nu va intra în turul al doilea al cursei pentru Cotroceni.

“Această decizie pe care eu am anunțat-o de 2-3 săptămâni, că va fi candidatul PSD și va fi Viorica Dăncilă, trebuie explicată în contextul acelei decizii anume că obiectivul este intrarea în turul al doilea. Este una dintre cele mai subtile și abile operațiuni de imagine văzute până acum, adică prin comunicatori, ba chiar și prin ea însăși, Viorica Dăncilă a creat imaginea unui PSD care nu va intra în turul al doilea. Care erau argumentele, este greu de explicat pentru că alegerile au loc în noiembrie și e greu de presupus că PSD nu va recupera handicapul de la 26 Mai. Plus că nu știm dacă acela este scorul pe care îl are acum partidul, dacă nu cumva nu a fost fraudat scorul, dacă nu cumva baronii locali o parte din ei au lucrat împotriva lui Dragnea și au redus moroarele. Prezidențialele pentru un partid la PSD nu sunt egale cu europarlamentalele care sunt așa un concurs de frumusețe la sfârșitul căruia s-a dat o diplomă, nici măcar nu s-a dat un euro, un premiu”, a afirmat Ion Cristoiu.

Analistul politic a insistat pe rolul Gabrielei Firea în operațiunea de desemnare a unui candidat PSD la prezidențiale, și anume de eliminare a lui Călin Popescu Tăriceanu din cursă.

“Mă întorc cu o precizare foarte importantă, că ea este însoțită de condiția intrării în turul al doilea, ceea ce PSD oricum ar reușit. Deci operațiunea subtilă a fost pregătirea Vioricăi Dăncilă pentru a fi candidat, creând prima dată imaginea diversionistă, imaginea de partid care nu intră în turul al doilea. Și pentru prima dată în postdecembrism, PSD și-a pus drept obiectiv intrarea în turul al doilea, nu câștigarea alegerilor. Sigur că ele nu puteau fi câștigate, dar nu am auzit până acuma că un partid precum PSD să își pună obiectiv intrarea în turul al doilea, obiectivul e Președinția. Tocmai pentru ca să între în joc Viorica Dăncilă. La întrebarea dumneavoastră răspunsul trimite la jocurile pe care le face Gabriela Firea pe care eu nu le înțeleg. Pe Gabriela Firea am înțeles-o anul trecut că a fost lidera puciștilor, scrisoare, era Liviu Dragnea. Acum ea reia acesta postură, dar de data aceasta condițiile sunt neschimbate și ea va avea drept principală pierdere nu mai obține un nou mandat la Primăria Capitalei. Pentru că ea nu are nicio justificare. Repet, la Liviu Dragnea avea o justificare și oricum nu a eșuat. Dar, de ce trimite la Gabriela Firea. Dacă ați observat, cea care a insistat să aibă un candidat propriu, a fost Gabriela Firea. De vreo două săptămâni, Gabriela Firea, și ea nu e singură, în spatele ei e o mașinărie, e un grup întreg, mai complicat, care avea drept principal scop, atenție, scoaterea din joc a lui Tăriceanu. Calculele de la Cotroceni arată că două personalități îi pot pune mari probleme în turul al doilea lui Klaus Iohannis. Dacian Cioloș și Călin Popescu Tăriceanu”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu a prezentat și scenariul în care PSD nu avea candidat propriu la prezidențiale: o candidatură independentă a Gabrielei Firea și ratarea turul doi de Tăriceanu.

“Dacă nu se anunța că PSD-ul va avea candidat propriu, se contura următorul scenariu: Călin Popescu Tăriceanu era candidatul PSD ALDE Pro România, dar așa cum lăsa să se înțeleagă, Gabriela Firea candida independent cu sprijinul unei mari părți din PSD. În acel moment, Călin Popescu Tăriceanu nu intra în turul al II-lea deoarece voturile pesediste se duceau la Gabriela Firea, pe idea că e de-a lor. Tot ce a făcut ea astăzi a lucrat ca Tăriceanu să nu fie candidat unic. Dacă a fost la înțelegere cu Viorica Dăncilă, dacă a fost manipulată în sensul că ea crede ca va fi candidată. Ea nu are cum să fie candidate a PSD în veci. Mi-e imposibil să mi-o imaginez pe Viorica Dăncilă la un congres, aplaudând candidatura adversarei și femeii Gabriela Firea și apoi ea mergând prin țară și spunând votati-o pe Firea că e mai frumoasă decît mine, că e mai deșteaptă și mai bună decât mine. Din punctul acesta de vedere, astăzi, nu știu, voi, nevoit, în înțelegere cu Viorica Dăncilă, împotriva Vioricăi Dăncilă, Gabriela Firea a reușit două mari lovituri. Prima, să-l scoată din joc pe cel mai important adversar al lui Klaus Iohannis în turul al doilea și anume Tăriceanu, foarte important, și să justifice într-un fel candidatura Vioricăi Dăncilă. Toate sondajele, planurile arată că Viorica Dăncilă intră în turul al II-lea, împinsă de Klaus Iohanis”, a susținut analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că tot ceea ce se întâmplă acum în PSD trebuie văzut în perspectiva a două axiome: PSD știe că nu va câștiga alegerile prezidențiale și are nevoie să rămână la guvernare până la alegerile parlamentare din 2020.

“Oricum, PSD știe și toți știm că pierde în turul al II-lea. Deci și dacă ar fi Viorica Dăncilă și dacă ar fi Maria Magdalena, și Cleopatra, tot pierde, din simplul motiv că e la guvernare, nimeni nu va accepta ca puterea să fie a PSD și la Președinție și dincolo. 2. PSD știe că în 2020 pierde alegerile. Nu are cum. După 4 ani de guvernare, chiar 7 sau 8 ani, nu are cum. Și-atunci, obiectivul nedeclarat al actualei conduceri e următorul: pe de o parte, conservarea puterii până în noiembrie, decembrie 2020. Deci înseamnă enorm pentru partid, dacă atunci sunt alegerile, și pe de altă parte, chiar trecând în opoziție obținerea unui scor acceptabil în așa fel încât în perioada următoare PSD să fie al doilea partid ca forță în Parlament și, sigur, din acest punct de vedere să aibă un cuvânt de spus. Deci tot ce se întâmplă acum trebuie să vedem din perspectiva acestor axiome, anume: 1. PSD știe că nu are cum să câștige prezidențialele și atunci face o figură onorabilă, mai degrabă aduce pe conducătorul partidului, că oricum și cu Dăncilă și fără Dăncilă tot nu câștigă și 2. Făcând jocurile lui Klaus Iohannis își asigură, crede că va putea să guverneze până în 2020, ceea ce liderii PSD au nevoie”, a conchis Ion Cristoiu.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, la finalul CEx al PSD, modificările din Guvern, Ramona Mănescu fiind propunerea pentru Externe, Nicolae Moga pentru Interne, iar Mihai Fifor pentru funcția de vicepremier pe Parteneriate Strategice. Liderul PSD a precizat că a luat decizia remanierii la cele două portofolii, Interne și Externe, pentru că acest lucru va oferi mai multă credibilitatea Guvernului, și nu pentru că așa dorește președintele Klaus Iohannis, cum a susținut ministrul demisionar Carmen Dan.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunțat că în CEx a fost dat un vot pentru ca partidul să aibă un candidat propriu la prezidențiale. Ea a adăugat că a fost în favoarea unui mandatări a conducerii PSD de a intra în dialog imediat cu ALDE și Pro România pentru o alianță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.