Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, IZBUCNIRE la adresa SRI: Poliție politică, abuzuri

ion cristoiu

"E limpede că fosta conducere a SRI a abuzat de mandatul de siguranță națională în scopuri de Poliție politică. Spre deosebire de alte mandate de supraveghere tehnică, cel pe Siguranță națională se obține foarte ușor", scrie jurnalistul Ion Cristoiu într-o postare pe blogul său.

"La ICCJ sînt desemnați cîțiva judecători îndrituiți să aprobe mandate de siguranță națională. De regulă oameni ai SRI, aceștia nici măcar nu se mai uită pe argumentarea invocată de SRI pentru a aproba un mandat. Dar chiar dacă nu ar fi oamenii Serviciilor acești judecători tot ar aproba un astfel de mandat, convinși că e vorba de infracțiuni grave prin raportare la interesul național. Orice mandat de siguranță națională înseamnă supravegherea tehnică a unui cetățean. Articolul 14 al Legii din 1991 enumeră șapte aspecte ale supravegherii tehnice. Lectura lor îngrozește pe oricine crede că Revoluția anticomunistă a avut drept scop garantarea libertăților individuale, garantarea că în veci de acum încolo Securitatea nu va mai intra cu cizmele în viața individuală a cetățeanului. Realitatea României din anii de mandat ai cuplului Maior – Coldea a arătat că prăbușirea comunismului a fost de prisos. Fosta Securitate a reînviat sub numele de SRI.

Decizia CCR pune capăt posibilității de a folosi ambiguitatea unei sintagme pentru a îngrădi libertățile individuale prin transformarea SRI în Noua Poliție Politică. Asta nu rezolvă însă marea problemă a SRI din postdecembrism:

În ce măsură ofițerii SRI sînt convinși că în democrație un Serviciu Secret trebuie să respecte drepturilor individuale omului ”,  mai arată Ion Cristoiu pe blogul său.

Citește și: Viorica Dăncilă confirmă HAOSUL: Pensiile românilor ar putea să NU crească de la 1 ianuarie

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.