Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu: Preferința lui Klaus Iohannis pentru Florin Cîțu rămâne un mister. Un politician amator

bzi.ro
cristoiu

Ion Cristoiu afirmă că Florin Cîţu a fost ales să candideze la şefia PNL de preşedintele Klaus Iohannis, nu de Gruparea Reformistă din PNL, iar preferinţa şefului statului pentru ca premierul să preia frâiele partidului este deocamdată un mister mai ceva decât cel al teroriştilor din decembrie 1989.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Sâmbătă, 25 septembrie s-a desfăşurat la Romexpo Congresul PNL. Numărul de participanţi, 5.000, trecut în statut, rămâne o ciudăţenie în lumea politică modernă, căreia nu-i sunt simpatice reuniunile grandomane, gândite să dezvăluie o forţă exagerată acolo unde deseori nu e nici măcar forţă pur şi simplu.

Florin Cîţu a devenit preşedinte al PNL, învingându-l la scor pe preşedintele în exerciţiu Ludovic Orban.

Despre atmosfera din sală, ca bunăcuviinţă mult sub atmosfera de la WC-ul gării unde se vând droguri şi se fac injecţii, m-am pronunţat pe parcursul zilei de sâmbătă, atât în intervenţiile la Aleph News, direct de la Romexpo, cât şi în Jurnalul meu video de Breaking news, transmis în direct pe cristoiublog.ro şi CristoiuTv după întoarcerea de la Congres. Pentru viitorimea care – sper – va mai catadicsi să citească scriu aici în rezumat ceea ce am spus în faţa camerei de luat vederi.

Am fost la toate congresele postdecembriste. Am fost martor al spargerii FSN, al învingerii lui Petre Roman, preşedinte în exerciţiu al PD, de către Traian Băsescu la Convenţia din mai 2001, la eşecul lui Ion Iliescu din 2005 în faţa lui Mircea Geoană. La niciun Congres n-am întâlnit până acum spectacolul oribil al huliganismului jegos regizat de Ludovic Orban şi interpretat cu hăulituri de găştile de la Vrancea, de la Argeş, de la sectorul 3 şi de la Braşov. Spre lauda lor, susţinătorii lui Florin Cîţu l-au ascultat politicoşi pe Ludovic Orban. Susţinătorii lui Ludovic Orban l-au huiduit şi fluierat pe Florin Cîţu încât acesta şi-a ţinut cu greu discursul. Să precizăm neapărat. Unul dintre candidaţi – Florin Cîţu – îşi prezenta Moţiunea. Potrivit Statului. Susţinătorului celuilalt candidat, la sugestia candidatului, l-au împiedecat să-şi exercite dreptul statutar. S-ar fi cuvenit ca Theodor Stolojan, şeful Comitetului de organizare, să întrerupă lucrările şi să-i evacueze pe huligani. Pe post de huiduieli, în regia lui Ludovic Orban, găştile de susţinătorii ai săi, în frunte cu cei de la Vrancea, care păreau atunci ieşiţi dintre butoaiele unei crame, au folosit zbieretul „Orban, Orban” pentru a-l întrerupe pe Klaus Iohannis. Ce l-a apucat pe Ludovic Orban, altfel politician abil, de s-a putut coborî până la folosirea unor mijloace slinoase? Cred c-a fost vorba de un fel de răzbunare pe Klaus Iohannis şi pe Florin Cîţu ştiind sigur înainte de vot că va pierde la scor.

Huiduirea lui Florin Cîţu a fost o prostie cât casa. Dacă ar fi fost lăsat să-şi ţină discursul în linişte s-ar fi văzut cât de slab om politic este. Una din dovezile lipsei de talent politic minim o reprezintă incapacitatea de a sesiza atmosfera din sală şi de a găsi soluţiile de contracarare a larmei făcute de huliganii lui Ludovic Orban. Rareş Bogdan, de exemplu, a găsit formula de contracarare prin discursul aproape strigat în microfon, rostit ca în transă, astfel încât să acopere mugetele şi fluierăturile.

Congresul are loc la capătul a patru luni aproape de campanie electorală internă rapid transformată în campanie pentru prezidenţiale prin personalitatea combatanţilor – Florin Cîţu e premier, iar Ludovic Orban, preşedinte al PNL în exerciţiu şi preşedinte al Camerei Deputaţilor – şi prin luarea în serios a cursei de către cei doi adversari, de către Ludovic Orban, mai ales. Întrecerea a devenit una de interes naţional şi prin implicarea preşedintelui Republicii. Deşi a evitat să se pronunţe explicit, Klaus Iohannis l-a susţinut pe Florin Cîţu până în pânzele albe şi i-a dat o mână de ajutor garantând intrarea în Congres fără a fi pierdut funcţia de premier.

Judecând după proporţiile implicării lui Klaus Iohannis în favoarea lui Florin Cîţu putem susţine ipoteza că Florin Cîţu a fost ales să candideze la şefia PNL de către Klaus Iohannis şi nu de Gruparea Reformistă din PNL, adversară a lui Ludovic Orban. Din punctul meu de vedere Florin Cîţu n-are nici o legătură cu postura de om politic. Mulţi spun că e un bun specialist în Finanţe şi că inclusiv ca premier a dovedit abilităţi. Eu însă cred – şi această credinţă am afirmat-o în dese rânduri – că Florin Cîţu e întruchiparea amatorismului în materie de politică. Asta nu înseamnă că am dreptate. Nu exclud posibilitatea ca Florin Cîţu să fie un politician de tip nou, pe placul proletariatului digital. Poate că tocmai vizibila absenţă a însuşirilor de politician clasic, întruchipat perfect de Ludovic Orban, să răspundă unor viziuni moderne asupra politicii şi prin asta să reprezinte electoratul tânăr. Dacă mă gândesc bine, şi alţi lideri politici de la ora actuală nu corespund conceptului de politician în sens clasic. La o adică, Marcel Ciolacu, Dan Barna, Nicuşor Dan, chiar şi Dacian Cioloş, stau prost la capitolul comunicare publică şi mai ales la capitolul carismă. Mai ştii, poate că aşa-zisa carismă în politica de azi înseamnă tocmai lipsa de carismă.

Klaus Iohannis a pariat pe Florin Cîţu nu de azi, de ieri. L-a impus premier şi apoi candidat la şefia PNL. Nu un candidat oarecare, ci un candidat gândit a fi preşedintele PNL. Decizia de lansare a lui Florin Cîţu ca adversar al lui Ludovic Orban are drept temei ambiţia lui Klaus Iohannis de-a nu-l lăsa pe Ludovic Orban să mai fie şeful PNL. Nu ştim câtă parte de omenesc şi câtă de calcul politic se află la baza deciziei de a nu-l mai susţine pe Ludovic Orban. Putem presupune printre cauze şi anumite socoteli ale lui Klaus Iohannis în privinţa viitorului PNL. Au circulat şi circulă zvonuri despre calcule făcute de Klaus Iohannis pentru vremea când îşi va încheia mandatul. Contrar ipotezelor puse în circulaţie chiar de oamenii preşedintelui, nu-i văd lui Klaus Iohannis un destin într-una din instituţiile europene. În aceste condiţii, cred că Klaus Iohannis îşi pune serios problema să preia şefia PNL după încheierea mandatului de preşedinte. Cu un Ludovic Orban reales la Congresul din 25 septembrie 2021, erau puţine şanse ca Klaus Iohannis să ajungă în fruntea PNL. Poate că preocupările lui Klaus Iohannis pentru ce va face după 2024 să explice opţiunea pentru Florin Cîţu candidat cu şanse mari la şefia PNL.

Numai preocupările nu explică însă această opţiune.

Să nu uităm că Florin Cîţu a fost candidatul de formă în primăvara lui 2020, cînd Klaus Iohannis a vrut să declanşeze anticipatele. Sau că Florin Cîţu a fost preferat pentru funcţia de premier a ceea ce s-a vrut a fi Guvernul meu. Poate că Klaus Iohannis a văzut la Florin Cîţu ceea ce eu presupuneam a fi noul tip de politician.

Oricum preferinţa lui Klaus Iohannis pentru Florin Cîţu rămâne o enigmă. Una dintre marile enigme postdecembriste. Dacă preşedintele îşi va scrie memoriile – cele autentice, nu făcăturile care sunt volumele de până acum –vom afla, poate, misterul acestei preferinţe. Deocamdată rămâne un mister. Mai ceva decît al teroriştilor din decembrie 1989.”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.