Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu: PSD a dat cu mucii în fasole, la negocierile cu PNL. Marcel Ciolacu nu conduce partidul

bzi.ro
cristoiu

Analistul Ion Cristoiu consideră faptul că desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier era semnalul dat de Klaus Iohannis către partidele politice că nu mai este momentul de jocuri mărunte, ci de o asumare a situației critice în care se află România. Cristoiu explică faptul că PSD, PNL și USR ar fi trebuit să voteze orice Guvern, fără alte negocieri, pentru a da un semnal din partea clasei politice de unitate în fața crizei sanitare și financiare.

„Potrivit informaţiei difuzate de întreaga presă, duminică, 24 octombrie 2021, întîmplată dimineaţa, .

Vineri, 22 octombrie 2021, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de pe Aleph News, declaram fără urmă de îndoială că Nicolae Ciucă . Afirmaţia mea se înălţa pe un raţionament de bun simţ.

Criza politică din România mai are puţin şi împlineşte două luni de zile.

Fireşte, n-ar fi cine ştie ce problemă (sînt ţări în care crizele de guvern durează cîte un an) dacă situaţia României conduse de un Guvern interimar n-ar fi dramatică.

Valul 4 al Pandemiei a luat cu asalt ţara. Restricţiile, dar mai ales administrarea cazurilor care ajung la spital, reclamă un Guvern cu puteri depline.

Criza Gazului din România, dar şi cea din Republica Moldova reclamă decizii ferme şi rapide, hotărîte. Aşa ceva numai un Guvern cu puteri depline poate face.

Nu în ultimul rînd, prima tranşă de la UE în cadrul PNRR reclamă un Guvern cu puteri depline.

Poate că şi un Guvern interimar, căzut la Moţiunea de cenzură, ar putea face faţă dificultăţilor prin care trece ţara dacă el n-ar fi condus de Florin Cîţu.

Greşelile uriaşe comise în ultima vreme, campania sîngeroasă dusă de Ludovic Orban în bătălia pentru şefia PNL, ostilitatea presei au făcut din Florin Cîţu un muribund politic. Şi dacă ar vrea, Florin Cîţu n-ar putea să ia vreo decizie. E total lipsit de sprijin popular. Să adăugăm acestui lucru şi faptul că prin plecarea miniştrilor USR sînt ministere conduse de miniştri care răspund de alte ministere pentru a ne face o imagine asupra Crizei cu care se confruntă România.

În aceste condiţii, după eşecul suferit de Guvernul Dacian Cioloş în Parlament, desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma noul Guvern lăsa impresia că partidele politice au ajuns la o Înţelegere strategică. Se formează rapid un Guvern minoritar condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru ca, fie şi pe perioada iernii, România să fie guvernată.

Formula Ciucă mi s-a părut rezultatul unei astfel de înţelegeri situate dincolo de bătălia politică măruntă, pentru că-şi avea originea în sesizarea momentului prin care trece ţara.

Nicolae Ciucă părea ales de preşedinte tocmai ca urmare a acestei Înţelegeri:

a) Florin Cîţu era lăsat deoparte.

b) Fostul general nu e un om de partid, deşi e membru PNL.

c) Nicolae Ciucă a fost şeful Marelui Stat Major. În această ipostază el şi-a dat măsura organizării. Calitatea sa nu e cea de fost general, ci calitatea de fost şef al Marelui Stat Major.

Deşi Înţelegerea nu fusese dată publicităţii (a mai fost un asemenea moment, cînd România a trebuit să treacă prin Parlament alierea cu NATO în Războiul dus împotriva Belgradului şi cînd Ion Iliescu, şeful PDSR, a fost de acord) desemnarea lui Nicolae Ciucă părea să fie rezultatul ei.

Sînt în Istoria unei naţiuni momente dramatice, de mare cumpănă, cînd clasa politică trece peste disensiunile tipice democraţiei şi se cade la înţelegere asupra unei decizii. Deşi mai ales prin Caragiale s-a făcut caz ironic din Acordul între Liberali şi Conservatori în Parlament pentru soluţionarea Crizei provocate de Răscoala de la 1907, dat fiind că ţara se îndrepta spre haosul complet, momentul a fost o dovadă de patriotism al partidelor.

– O asemenea Înţelegere presupunea din partea PSD şi USR votarea noului Guvern fără nici o condiţie. Se impunea asta, pe de o parte pentru ca nici PSD, nici USR să nu preia ceva din erodarea PNL la Guvernare, pe de alta, din urgenţa trecerii Guvernului prin Parlament.

– O asemenea Înţelegere presupunea ca PNL, partid condus de Florin Cîţu, să se dea peste cap pentru ca Nicolae Ciucă să formeze cît mai repede Guvernul.

Ce s-a întîmplat în realitate?

PSD a vrut să aibă negocieri cu PNL.

Aceste negocieri au eşuat, deoarece PSD a cerut ca Programul de Guvernare să conţină pomenile electorale din Planul în 10 puncte al PSD.

Păi de unde şi pînă unde negocieri?

Dacă PSD ar fi partidul care se pretinde (Salvatorul Patriei, Înţeleptul care înţelege situaţia), nu e nevoie de nici o negociere. PSD trebuie să se limiteze doar la atît:

Veniţi cu Programul şi lista în Parlament cît mai repede! Noi vom vota tot ce propune PNL, pentru că ţara nu-şi poate permite jocuri politice.

Prin participarea la negocieri, PSD a dat cu mucii în fasole. Explicaţia e simplă:

Marcel Ciolacu nu conduce PSD.

PSD e condus de mai multe găşti care-şi exprimă interesele prin presiuni făcute asupra lui Marcel Ciolacu. Prin urmare, găştile au socotit că PSD nu poate vota Guvernul PNL fără ca ele să nu primească friptură. Friptura plasării în posturi a Nepoţelelor PSD.

USR a făcut mare caz de Salvarea Patriei. Trompetistul acestei Salvări, Dacian Cioloş, a dispărut fără urmă. În absenţa lui Dacian Cioloş, liderii USR refuză să voteze un Guvern Nicolae Ciucă, deşi pînă mai ieri invocau Salvarea Patriei.

Formarea Guvernului Ciucă e boicotată însă de Florin Cîţu.

Evoluţia evenimentelor arată că desemnarea lui Nicolae Ciucă a picat greu la stomac lui Florin Cîţu şi celor care l-au impus la şefia PNL. Efortul uriaş de impunere a lui Florin Cîţu la şefia PNL a avut drept temei convingerea că acesta va rămîne premier. Această promisiune a fost fluturată tuturor baronilor locali şi centrali. Iată-l însă pe Florin Cîţu redus la condiţia de Preşedinte al PNL.

Mai era ceva dacă Guvernul era condus de un baron PNL.

Cu acesta baronii PNL s-ar mai fi putut înţelege:

O nepoţică ici, o fripturică din buget colo.

Şi nu numai baronii PNL, dar şi baronii PSD nu-l vor pe Nicolae Ciucă premier.

Cum să te înţelegi cu generalul Nicolae Ciucă cînd vine vorba de o Nepoţică?

Florin Cîţu n-a avut curajul să-l înfrunte pe Klaus Iohannis.

N-are nici un chef însă ca premier să fie altul decît el. De aceea, Nicolae Ciucă e lucrat pe şest chiar de Florin Cîţu.”, scrie Ion Cristoiu.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.