DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ion Cristoiu, siropos după ședința de Guvern: 'Adevărul e că de mult n-am mai râs de cineva ca acum. De cine? Cum, de cine? De mine'

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, în susţinerea sa că USR PLUS este un alt fel de partid şi că nu va ceda după gestul premierului Cîţu de a-l demite pe Vlad Voiculescu, a omis faptul trăim în România şi că reprezentanţii Alianţei sunt şi ei români, care nu vor pleca de la friptură.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Adevărul e că de mult n-am mai râs de cineva ca acum.

De cine?

Cum, de cine?

De mine.

Om bătrân, cu peste 50 de ani de experienţă de presă, dintre care 30 în supa de tăiţei numită democraţie postdecembristă, mă găsii să susţin pe cristoiublog.ro şi la emisiunile lui Marius Tucă şi lui Ionuţ Cristache, şi nu oricum, ci pasional, că USRPLUS nu se va lăsa până când nu-l va debarca pe Florin Cîţu, autorul Loviturii de guvern, prin care un ministru al USRPLUS, a fost demis în zori, fără ca Dacian Cioloş şi Dan Barna să ştie, şi, mai ales, fără nici o explicaţie dată opiniei publice.

Pentru a vedea, după nici 24 de ore, că miniştrii USRPLUS s-au dus la şedinţa de guvern ca oiţele, fără să ridice măcar privirile când Florin Cîţu, luându-i peste picior, le-a urat Bun revenit în Coaliţie.

Să mă explic.

Miercuri dimineaţă, sunat fiind de la Aleph News pentru a interveni în direct ca să comentez demiterea lui Vlad Voiculescu, am întrebat de îndată, cum era şi firesc:

„De unde ştiţi că Vlad Voiculescu a fost demis?”

Era o întrebare nu numai profesionistă, de ziarist care nu poate da din gură despre ceva până n-are confirmarea oficială a întâmplării, dar şi una exprimÂnd o neîncredere în această informaţie. Cui să-i treacă prin cap, după derularea evenimentelor din ultimele săptămâni, că Vlad Voiculescu va fi demis de însuşi Florin Cîţu. E suficient să amintesc faptul că la începutul săptămânii burzuluiala PNL împotriva lui Vlad Voiculescu s-a sleit după ce Ludovic Orban a declarat că ministrul e responsabilitatea USRPLUS.

A venit apoi confirmarea că Florin Cîţu a fost de dimineaţă, contrar obiceiului său de a se trezi târziu, la Cotroceni, cu documentul prin care cerea revocarea din funcţie a lui Vlad Voiculescu.

Evenimentele s-au derulat cu repeziciune. Preşedintele a semnat pe loc, fără să ezite, dezvăluindu-se dacă nu că autor al Loviturii de guvern, atunci măcar complice, şi deja pe la prânz decizia a apărut în Monitorul Oficial. Aveam programat pentru miercuri, ora 14, la Evenimentul zilei, la emisiunea lui Mirel Curea, Dosarele presei un interviu despre istoria presei postdecembriste, despre meseria de gazetar, despre ce cred eu în legătură cu presa de azi. Am ajuns la Evenimentul zilei (desigur, pe drum parcurgând în viteză ultimele ştiri de pe site-uri) şi, înainte de emisiune, care şi-a schimbat tema (de la Istoria Presei am sărit la Istoria Clipei) am stat de vorbă cu Mirel Curea, cu Robert Turcescu şi cu directorul executiv al Evenimentului zilei, Virgil Munteanu. Mirel Curea spunea că USRPLUS nu va ieşi de la guvernare, că în afară de a face un pic de gură nu se va întÂmpla nimic. Eu, dimpotrivă, m-am apucat să arăt că USRPLUS nu-şi poate permite să înghită o asemenea lovitură cu bocancul în gură. Dacă o înghit, dracu i-a luat. Era greu de crezut că liderii formaţiunii nu percepeau importanţa covârşitoare a momentului pentru relaţia dintre PNL şi USRPLUS în Guvernul de Coaliţie. Dacă se mulţumesc să dea din gură şi nu merg pÂnă la ieşirea de la Guvernare dacă nu li se dă satisfacţie, PNL va începe să-i călărească. Aşa cum a procedat cu Voiculescu, Florin Cîţu va proceda cu orice alt ministru care va căuta să transpună în practică programul USRPLUS.

Într-un Guvern de Coaliţie, fiecare partid îşi desemnează, în urma negocierilor, omul pe post de ministru. Din punct de vedere formal revocarea aparţine premierului dar din punct de vedere politic aparţine partidului care l-a trimis în guvern. Acest lucru se mai discutase în momentul în care Florin Cîţu a declarat că revocarea este o prerogativă exclusivă a premierului, din punct de vedere constituţional, la care Dan Barna, vicepremier şi unul din şefii USRPLUS, a reacţionat de îndată, după părerea mea în chip corect, amintind că e vorba de un Guvern de Coaliţie şi că într-un Guvern de Coaliţie premierul nu este Şeful, Dictatorul, ci doar Primus inter pares, cu misiunea principală de a negocia cu celelalte partide deciziile importante, chiar dacă el vine din partea unui partid.

Funcţia de premier într-un Guvern de Coaliţie, şi mai ales guvern de colaborare, nu e dată de alegeri, de rezultatul alegerilor, ci de rezultatul negocierilor. Şi nu întotdeauna negocierile duc automat la desemnarea unui premier din partea formaţiunii cu cel mai mare scor electoral. În cazul guvernului PNL-USRPLUS-UDMR se putea ajunge ca premier să fie cineva de la UDMR, în schimbul unor concesii făcute celorlalte partide în alte domenii.

Nu numai într-un Guvern de Coaliţie se întâmplă asta, dar şi într-un Guvern monocolor. E greu de crezut că Viorica Dăncilă şi-ar fi permis să demită un ministru PSD fără aprobarea conducerii PSD. Legea e valabilă şi când premierul e preşedintele partidului. Chiar şi atunci decizia o ia în ultimă instanţă conducerea colectivă a partidului. Ea nu funcţionează când guvernul e tehnocrat, cum a fost cel condus de Dacian Cioloş. Precizarea se impune, deoarece ziariştii de casă ai PNL i-au sărit în ajutor lui Florin Cîţu susţinând că şi Dacian Cioloş a demis pe cineva fără a avea aprobarea partidului.

Acesta era un prim argument că USRPLUS nu-şi poate permite să accepte gestul de forţă, ostentativ brutal, al lui Florin Cîţu.

Un alt argument adus de mine în aceeaşi discuţie s-a referit la electoratul USRPLUS. Am susţinut că e un electorat aparte, un electorat fanatic. USRPLUS nu se bazează pe un electorat scos din case la vot de baronii locali, ci pe unul care crede în programul partidului. Vlad Voiculescu exprima poziţia acestui electorat faţă de administrarea unui domeniu în România de azi. Dincolo de gafele ministrului, electoratul USRPLUS nu avea cum să nu remarce bătălia pentru transparenţă, pentru curmarea miş-maşurilor de tip USL, adică PNL+PSD, în materie de pandemie, prin care baronii locali îşi asigură un judeţ verde, cu toate instituţiile, cu toate crâşmele deschise, numai şi numai pentru că nu fac testări, deşi infectaţi şi bolnavi sunt cu duiumul.

La toate acestea Mirel Curea mi-a răspuns că cei de la USRPLUS nu vor pleca de la friptură. Şi-au plasat şi ei neamuri, neveste, cumnate, ibovnice în diferite şefii. Cum să lase toate astea şi să plece în Opoziţie?!

În acest dialog, repet, plecam de la premisa că USRPLUS este un altfel de partid, un partid deosebit de partidele tradiţionale, partide dispuse să lase arunce principiile pentru a fi mai sprintene în fuga spre friptura din zare.

Spre finele emisiunii Robert Turcescu a intervenit prin Zoom şi ne-a anunţat că birourile reunite ale USR şi ale PLUS au decis să retragă sprijinul lui Florin Cîţu.

Această ştire îmi confirma într-un fel credinţa că liderii USRPLUS sunt conştienţi de momentul de răscruce pe care-l reprezintă nu atît demiterea lui Vlad Voiculescu, cât mai ales modalitatea brutală, dictatorială, ceauşistă aş putea spune, prin care un ministru al USRPLUS a fost dat afară. Ca să nu mai spun că Dacian Cioloş şi Dan Barna au fost trataţi de Florin Cîţu ca nişte slugi proaste din bucătăria Stăpânului, care-şi fac veacul pe lângă supa aburindă din cazan şi bucile pline de nuri ale bucătăreselor.

Florin Cîţu a avut două intervenţii în ziua respectivă în care n-a suflat o vorbă despre motivele demiterii. E drept că televiziunile care au participat la complot, unele dintre ele aşa-zis PSD-iste, sau aşa-zis de Opoziţie, nu au ridicat nici un moment această problemă absolut inevitabilă într-o democraţie care se bazează pe transparenţă:

Necesitatea ca premierul, demnitar al României, să explice un gest de o asemenea importanţă.

A trecut mai mult de 24 de ore şi mi-am dat seama cât de prost am fost pariind pe USRPLUS ca un alt fel de partid, decât partid postdecembrist românesc.

După ce s-au curcănit pe Facebook, liderii USRPLUS s-au resemnat. Vor mai da din gură în bula lor de pe Facebook. Da, dar când vor ieşi îi vor face plecăciuni lui Florin Cîţu.

Desigur, am râs de mine, mai întâi.

După asta, mi-am dat seama că nu e nici un temei să râd de mine. Era inevitabil să fac o asemenea greşeală, să-i cred pe cei de la USRPLUS politicieni altfel decât politicienii postdecembrişti:

Uitasem, între timp, că trăiesc în România.

Cei de la USRPLUS sunt şi ei români.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.