Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Am cedat deja un minister, PNL ar fi trebuit să aibă 8 și noi 7': Ionuț Moșteanu spune că PNL și Iohannis au doar două variante de ieșire din blocaj

Facebook
usr plus

Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a declarat joi pentru Știripesurse.ro că formațiunea din care face parte nu are de ce să accepte o renegociere a ministerelor, exclude ca USR PLUS sa sustina un guvern minoritar PNL UDMR si spune ca liberalii si Klaus Iohannis au doar doua variante: guvernare cu USR PLUS fara Florin Citu sau guvernare minoritara cu PSD, decizia fiind la PNL.

Știripesurse.ro: - Cum vedeti iesirea din criza politica?

Ionuț Moșteanu: - Din punctul nostru de vedere, iesirea e una singura, pe care am spus-o de o suta de ori pana acum si suntem consecventi. Cîțu trebuie sa faca un pas in spate.

Mai concret, PNL trebuie sa-l retraga pe Florin Cîțu. Florin Cîțu, dacă își dă demisia, moțiunea de cenzura rămâne fără obiect. Dacă nu își dă demisia, trebuie dat jos prin moțiune pentru că altă variantă nu e. Ori își dă demisia, ori îl dăm jos prin moțiune, Cîțu pleacă, în acel moment vom avea un nou premier în jurul căruia se reface coaliția PNL USR-PLUS UDMR. Ăsta e scenariul unu și scenariul in care noi credem ca este castigator pentru Romania

content-imageScenariul doi este, la alegerea PNL și a presedintelui Iohannis, o guvernare minoritara cu un guvern condus de Citu, sustinut de PSD din Parlament.

- Credeti ca motiunea dvs. va mai ajunge sa fie votata?

- Pai trebuie sa fie votata, ar fi prima oara in istorie cand o majoritate goleste de continut Constitutia si articolul 13 din Constitutie.

- Este un precedent din ce-mi amintesc, PSD a depus legislatura trecuta o motiune care nu s-a mai votat.

- Deocamdata vedem ca joaca si Curtea Constitutionala in 'echipa castigatoare' si judeca sesizarea dupa Congresul PNL. Ramane sa vedem ce va zice si CCR. Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt clare, exista vointa clara a 122 de deputati si senatori pentru a initia aceasta motiune de cenzura. Dincolo de asta a existat acest balet al lui Citu cu Ciolacu in care Ciolacu practic a pus PSD la remorca lui Citu pentru a-l proteja si a-l tine in functie pana la Congresul PNL.

- Daca motiunea dvs. pică la vot, semnati o motiune PSD in care scrie ca si ministrii USR PLUS au fost incompetenti?

- Nu vreau sa discut scenarii ipotetice, ca asa ne apucam de film. Deocamdata de la PSD am vazut declaratii, unele mai aiuristice decat altele, dar ce vedem in fapte, si pana la urma faptele vorbesc si arata adevaratele intentii, de doua saptamani PSD s-a pus scut in jurul lui Florin Citu si au facut abuz in Birourile Permanente pentru a nu se vota motiunea. PSD in momentul acesta il protejeaza pe Citu de doua saptamani, astea sunt faptele evidente. O sa vedem daca voteaza motiunea noastra. Cand o sa fie o alta motiune discutam in functie de ce se intampla cu coalitia.

- Acceptati renegocierea ministerelor?

- Nu se pune problema renegocierii de ministere. S-au negociat o data, am discutat.

- De ce nu se pune problema?

- Dar de ce s-ar pune?

- Propune PNL.

- Noi nu vrem. Avem o impartire a efortului guvernamental, o impartire proportionala. Mai mult, in toata impartirea asta PNL-ul are mai multe ministere decat i s-ar fi cuvenit, are 9 ministere, noi avem 6.

- Si care ar trebui sa fie ponderea?

- Avand si prim-ministrul, ar fi trebuie sa aiba PNL 8 ministere si noi 7. Deci am facut o cedare din punctul nostru de vedere, tocmai pentru a fi bine pentru Romania. Tot ce ne trebuie in momentul asta este un alt prim-ministru, un prim-ministru capabil sa tina in mana o coalitie de guvernare, care sa isi respecte partenerii si sa fie atent la programul de guvernare.

- Credeti ca este realist ca un Florin Citu ales presedinte PNL sa fie retras de partid din functia de premier?

- Pai este alegerea lui Citu, a PNL-ului si a presedintelui Iohannis. Noi putem decide doar ce facem cu cele 80 de voturi din Parlament. Nu participam la alegerile si deciziile din PNL. Este alegerea dansilor in ce scenariu vor sa mearga, unde sa duca tara si guvernarea, pentru ca sunt doua scenarii posibile, refacerea coalitiei fara Florin Citu premier sau guvernare minoritara cu sustinerea PSD din Parlament. Presedintele si PNL-ul trebuie sa aleaga una din cele doua, ca nu sunt mai multe.

- Va mai zic eu una. Guvern minoritar cu sustinere USR PLUS din Parlament fara sa aveti ministri si protocol de colaborare punctuala pe anumite proiecte.

- Exclus.

- Exclus?

- Ca sa intelegeti cum functioneaza Parlamentul, 60% din voturi sunt unanimitati, asta e statistica.

- Nu stiam.

- Toate partidele voteaza 50-60% proiectele din cele doua camere, cu amendamente, mai al meu, mai al tau, si ajung la vot proiecte cu care mai toata lumea este fericita. Asta e realitatea din Parlament. Dincolo de asta, da, o sa sustinem proiecte bune pentru romani, cum am sustinut proiecte de la toate partidele de cand suntem in Parlament, o sa ne sustinem si o sa impingem cat se poate proiectele in care credem si noi.

Dincolo de asta, o sa fie o actiune parlamentara, punct. Daca nu suntem la guvernare, o sa ne vedem de treaba in Parlament si luam cele mai bune decizii de acolo din Parlament.

Noi nu avem ce protocol sa mai facem cu Florin Citu, din punctul nostru de vedere si-a pierdut orice credibilitate ca premier. E nevoie de alt premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.