Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ionut Simionca, secretarul general al PMP: Prin modificarea Codului Fiscal, Guvernul a scumpit vacanţele în România

Facebook
Ionut Simionca

Ionut Simionca, secretarul general al PMP acuză Guvernul că, prin modificarea Codului Fiscal, a scumpit vacanţele în România, astfel că industria ospitalităţii din România primeşte o nouă lovitură după ce, vreme de aproape doi ani în pandemie, activităţile din domeniu au fost închise sau drastic restricţionate, porivit news.ro

”Pentru a mai strânge câţiva leuţi la buget, Guvernul taxează şi ultima gură de oxigen a celor din HoReCa. De departe, vorbim de industria cea mai afectată de modificarile aduse Codului Fiscal – cu impact nu doar asupra regimului fiscal aplicat domeniului, dar şi asupra costurilor cu forţa de muncă şi cu proprietăţile necesare desfăşurării acestui tip de activităţi, asupra structurii de clienţi şi investiţiilor”, a explicat Ionuţ Simionca. Începând cu 1 august 2022, se reduce pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară (cresc preţurile alimentelor) şi în domeniul construcţiilor (cresc costurile cu investiţiile) şi se modifică taxarea contractelor part time (inclusiv din turism).

De la 1 ianuarie 2023, va creşte TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră. De la aceeaşi dată, se elimină impozitul pe activităţile specifice HoReCa, iar aceste firme vor avea opţiunea să treacă fie la impozit pe venitul microîntreprinderii de 1%, fie la impozit pe profit de 16%.

Tot de anul viitor, scutirea de impozitul pe salariu pentru angajaţii sezonieri este eliminată. În acelaşi timp, angajatorii nu mai sunt încurajaţi, prin limitarea veniturilor neimpozabile extrasalariale la 33% din salariu de bază, să finanţeze vacanţele în ţară ale angajaţilor.

Nu în ultimul rând, modificarea semnificativă a modului de calcul al impozitului pe clădiri va aduce costuri suplimentare pentru proprietarii hoteluri, restaurante şi cafenele. „Pentru românii care vor să îşi petreacă vacanţele în ţara lor, rezultatul este unu sigur: prin modificarea Codului Fiscal, Guvernul a scumpit vacanţele în România”, a concluzionat Ionuţ Simionca, secretarul general al PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.