Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Ioachim: Să nu abandonăm principiile sănătoase pe care se întemeiază familia și să facem legi care să o ocrotească

doxologia.ro
Părinţi Ioachim şi Ana

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, în care vorbește despre valorile familiei naturale și nevoia de a le promova și proteja atât în viața cotidiană, cât și prin legi adecvate.

„Trei valori fundamentale susțin coloana vertebrală a unui neam și-i asigură continuitatea istorică: familia, școala și Biserica”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. „Nașterea într-o familie, formarea în cadrul școlii și împlinirea ca ființă umană prin comuniunea de iubire cu Dumnezeu sunt etapele devenirii omului și desăvârșirii sale ca fiind cea mai luminată ființă din creație.”

Ierarhul trece în revistă provocările cu care se confruntă familia după căderea comunismului: migrația, divorțul, abandonul familial, noile modele de conviețuire „importate” din alte țări și sărăcia. Din toate acestea, scrie ierarhul, numai „întoarcerea la principiile sănătoase de viață, pe care le-am moștenit și în care cei mai mulți dintre noi au avut privilegiul de a se naște, ne mai poate salva”.

În ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă familia, avem nevoie să nu abandonăm aderarea la principiile sănătoase pe care ea s-a clădit de milenii, precizează episcopul.

„Să nu lăsăm tăvălugul scăpat de sub control al istoriei recente să ne niveleze conștiințele, să facem apel la rațiune, să gândim matur, să nu aruncăm în derizoriu familia, ca instituție fundamentală a omenirii”, scrie el. „Să nu fim egoiști gândind doar la ceea ce ne privește pe noi, dar nici nepăsători, indiferenți sau neutri la cum este înțeleasă ideea de familie contemporană și la cum se încearcă impunerea diferitelor alternative sau paradigme de viețuire în comun.”

El ne pune înainte gândirea în perspectivă, grija pentru ceilalți, pentru viitor. „Nimic nu poate înlocui dragostea unei mame care se jertfește aducând pe lume un copil, iar dacă noi ne-am bucurat de acest drept și privilegiu să gândim și la generațiile viitoare, la bucuria și fericirea copiilor încă nenăscuți, la dreptul la normalitate garantat de însăși natura umană”, scrie ierarhul.

Acesta este și o datorie de recunoștință față de cei care ne-au dat viață: „Responsabilitatea creării unui mediu optim și natural perpetuării vieții în lume și grija părintească pentru cei cărora le-am dat viață, sunt modul concret de a mulțumi mamelor noastre pentru că ne-au educat și ocrotit în mediul familial, pentru că s-au jertfit spre binele nostru, că au ales să ne nască și să-și împlinească în felul acesta vocația sublimă de a fi cele prin care Dumnezeu perpetuează viața pe pământ”.

În acest scop, Biserica rămâne cel mai puternic sprijin pentru familie și pentru apărarea valorilor și atitudinilor pe care aceasta se zidește, precizează Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, sărbătoarea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana „ne oferă posibilitatea de a conștientiza, aprecia și cultiva într-un mod aparte valorile care sunt strâns legate de familie, meditând la împlinirea vocației de părinți, la ocrotirea familiei pe care Dumnezeu a așezat-o garantă a perpetuării darului vieții, la educația aleasă a copiilor încredințați de Dumnezeu, precum și la cinstirea părinților care i-au născut și i-au crescut”.

Acest an omagial este prilej să arătăm „că dorim ceea ce este mai bine pentru copiii noștri, că respectăm memoria înaintașilor, care au murit luptând pentru familiile lor, pentru valorile curate și sănătoase care au constituit întotdeauna ființa acestui neam”, adaugă ierarhul.

Prin decizia de a ocroti familia și valorile fundamentale care o reprezintă demonstrăm „că știm să alegem din patrimoniul valorilor europene și universale ceea ce este frumos și înălțător, promovând ceea ce este definitoriu pentru oamenii de pretutindeni și dintotdeauna”.

Părintele Arhiepiscop își încheie mesajul făcând apel la conducători, îndemnându-i „să ocrotească familia și pe prunci prin legi bine întocmite, care să protejeze căsătoria dintre bărbat și femeie, să-i ofere siguranță, perspectivă și sprijin material”.

Dumnezeu să binecuvânteze și să ocrotească toți părinții și copiii lumii!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.