DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

IPS Irineu: 'Avem nevoie de Sfântul Dimitrie tot timpul, dar mai ales când suntem tulburați de atâtea necazuri și suferințe'

captură video
procesiune sf. dimitrie

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a îndemnat miercuri la rugăciune către Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, patronul spiritual al oraşului, dar şi al lăcaşului de cult ctitorit de neamul Craioveştilor. Îndemnul a fost adresat cu prilejul sărbătorii martirului din Tesalonic.

„Avem nevoie de Sfântul Dimitrie în tot timpul, dar mai ales astăzi, în zilele noastre, când suntem tulburați de atâtea necazuri și atâtea suferințe”, a precizat IPS Irineu în predica rostită miercuri la Sfânta Liturghie, conform basilica.ro.

Mitropolitul Olteniei a explicat că Sfântul Dimitrie, atunci când îl chemăm în rugăciune, ne împărtăşeşte din puterea cerească ce vine de la Mântuitorul Iisus Hristos. Ierarhul a subliniat ajutorul grabnic pe care sfântul îl oferă celor care au nevoie de sprijin.

„Sfântul Dimitrie întotdeauna este gata pregătit să ne ajute, așa cum îl vedem în sfânta icoană, este în mișcare, el este în acțiune, este în lucrare, ca să vină în ajutorul nostru și noi să-l primim întotdeauna”.

Hramul catedralei şi al municipiului a început marţi, 26 octombrie, prin oficierea Slujbei Vecerniei, urmată de procesiunea împrejurul lăcaşului de cult cu moaștele Sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Nifon, Serghie, Vah şi Tatiana.

Liturghia din ziua hramului a fost oficiată de Mitropolitul Irineu al Olteniei.

Construită în stil bizantin, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, este una dintre cele mai frumoase biserici ale oraşului Craiova. S-a numit „Domnească” pentru că din neamul Craioveştilor, ctitorii ei, provin câţiva domni ai Ţării Româneşti: Sfântul Neagoe Basarab (1512-1521), Matei Basarab (1632-1654) şi Sfântul Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

Conform istoricului Nicolae Iorga, pe lângă Biserica „Sfântul Dumitru” din Craiova a funcţionat cea mai veche şcoală de preoţi şi dascăli din Oltenia.

Din anul 1939, biserica ocrotită de Sf. Dimitrie devine Catedrala Mitropolitană a Olteniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.