Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎPS Teodosie, după INTERDICȚIILE propuse de Guvernul PNL: 'E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri'

www.antena3.ro
IPS Teodosie

Guvernul României a făcut o serie de propuneri, în urma consultării cu medicii epidemiologi și cu specialiștii în sănătate publică, pentru o redeschidere a lăcașurilor de cult, precum și pentru reluarea slujbelor.

Pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române, Guvernul interferează în administrarea Sfintelor Taine și interzice, prin propunerea ca Sfânta Împărtășanie să fie administrată prin lingurițe și pahare de unică folosință, folosirea obiectelor de cult liturgice. În plus, Guvernul interzice și sărutarea icoanelor, a Sfintei Cruci, a Sfintei Evanghelii și a altor obiecte de cult.

Primul membru al al Sfântului Sinod care a reacționat la propunerile Guvernului PNL condus de Ludovic Orban este ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a declarat, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că politicul nu se poate implica în canoanele bisericii. Înaltul ierarh ne-a precizat că este un lucru bun că politicienii acceptă redeschiderea bisericilor, chiar dacă nu se vor putea săvârși slujbe, dar nu este de acord cu interdicția administrării Sfintei Împărtășanii.

”Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!”, a declarat ÎPS Teodosie pentru STIRIPESURSE.RO.

Arhiepiscopul Tomisului a adăugat că planurile Guvernului sunt doar niște propuneri și că nu sunt decizii impuse, ele fiind în dezbatere publică. În plus, înaltul prelat a făcut referire la o decizie a Cancelariei Sfântului Sinod, de la instaurarea stării de urgență, și care precizează că ”persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Menţionăm că în Biserică Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate.”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.