Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irak: Încerca să fugă cu 2,5 miliarde de dolari. Om de afaceri prins în ultimul moment pe aeroportul din Bagdad

Agerpres
bagdad

Forţele de securitate au reţinut luni, pe aeroportul din Bagdad, un om de afaceri acuzat de implicare în "furtul" a 2,5 miliarde de dolari de la autorităţile fiscale, în timp ce încerca să părăsească Irakul, potrivit Ministerului de Interne, citat de AFP.

Cazul, mediatizat la mijlocul lui octombrie, a provocat o vie indignare în Irak, ţară bogată în petrol, dar afectată de o corupţie endemică, anunță Agerpres.

Un document al Administraţiei generale a impozitelor a explicat că aceste 2,5 miliarde de dolari au fost adunate în perioada septembrie 2021 - august 2022, prin intermediul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost apoi retraşi în numerar din conturile acestor companii.

Un detaşament al Ministerului de Interne "l-a arestat pe Nour Zuhair Jassem pe aeroportul internaţional din Bagdad în timp ce încerca să părăsească ţara la bordul unui avion privat", a anunţat ministrul de interne, Othman al-Ghanemi, într-un comunicat.

Organismul guvernamental anticorupţie l-a descris pe suspect drept "directorul general (...) al unei companii de servicii petroliere, unul dintre acuzaţi în cazul depozitelor aparţinând Administraţiei fiscale", potrivit unui alt comunicat dat publicităţii luni.

Justiţia a audiat deja mai mulţi funcţionari ai Administraţiei fiscale legat de acest caz şi a emis mandate de arestare împotriva proprietarilor companiilor acuzate că ar fi retras banii.

În pofida unei corupţii care s-a infiltrat în toate instituţiile statului şi administraţiile publice, dacă există condamnări în Irak, acestea vizează adesea eşaloanele intermediare ale statului sau simpli executanţi, rareori vârful piramidei.

"Corupţia generalizată este o cauză principală a Irakului disfuncţional. Şi, cu toată sinceritatea, niciun lider nu poate fi absolvit de asta", critica la începutul lui octombrie emisarul ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.