Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irak: Sectoare în jurul oraşului Ramadi, cucerite de la jihadiştii SI

ramadi iraq

Forţele irakiene au afirmat marţi că şi-au extins controlul în afara Ramadi, cucerind de la jihadiştii Statului Islamic (SI) sectoare din jurul oraşului situat la circa o sută de kilometri vest de Bagdad, permiţând astfel redeschiderea şoselei către capitala Irakului, relatează AFP. 

Autorităţile irakiene anunţaseră în decembrie că au cucerit oraşul Ramadi, centrul administrativ al vastei provincii sunnite Al-Anbar, după luni de zile de lupte împotriva grupării extremiste Statul Islamic (SI). Oraşul în ansamblul său nu este însă securizat, în unele sectoare existând încă jihadişti. 

Forţele irakiene au reuşit ''să elibereze sectoare la est de Ramadi'', îndeosebi Sijariya, Jouwaiba şi Housaiba, a indicat marţi un comunicat al Comandamentului forţelor comune. 

Cucerirea de la jihadiştii SI a noi cartiere a permis ''redeschiderea şoselei ce leagă Ramadi de Bagdad, trecând prin Khaldiyah'', precizează comunicatul, referindu-se la un sector de-a lungul şoselei şi aflat sub controlul forţelor irakiene. 

Jihadiştii Statului Islamic cuceriseră Ramadi în mai 2015, fiind alungaţi în decembrie acelaşi an din oraş. Ei controlează în continuare Falloujah, la est de Ramadi, şi Mosul (nord), al doilea oraş ca mărime al ţării. 

Responsabili irakieni au indicat luni că armata a mobilizat mii de oameni la o bază din nordul ţării în vederea lansării de operaţiuni pentru cucerirea oraşului Mosul. 

Statul Islamic controlează din iunie 2014 oraşul Mosul, capitala de facto a SI în Irak. Gruparea jihadistă a suferit mai multe înfrângeri în 2015 în confruntările cu forţele de securitate irakiene susţinute de loviturile aeriene efectuate de către coaliţia internaţională sub comanda SUA.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.