Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irakul a primit primele vaccinuri anti-COVID-19

AstraZeneca
coronavirus vaccin

Irakul a primit luni seară 50.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la laboratorul chinez Sinopharm, promiţând să le administreze începând de marţi într-o ţară de 40 de milioane de locuitori cu o infrastructură distrusă, care se confruntă cu un al doilea val îngrijorător de contaminări, informează AFP, potrivit AGERPRES.

"Vom începe vaccinările astăzi", a dat asigurări Seif al-Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, după ce a anunţat sosirea vaccinurilor, "un cadou pentru poporul irakian", potrivit ambasadei Chinei.

Chiar în timp ce avionul ateriza la Bagdad, ministerul a precizat că a comandat încă 2 milioane de doze de la Beijing.

De luni de zile, autorităţile sunt criticate pentru felul în care au răspuns la pandemie în Irak, ale cărui frontiere cu Iranul, ţara cea mai afectată de COVID-19 din Orientul Mijlociu, sunt extrem de permeabile. În acelaşi timp, foarte puţini irakieni respectă măsurile de distanţare socială sau poartă mască, în pofida lockdown-urilor decretate.

Citește și: SONDAJ CURS - PNL îşi începe scăderea, PSD stagnează USR-PLUS şi AUR îşi conservă poziţiile

Deşi populaţia nu a fost vaccinată până acum, doi înalţi oficiali şi un al treilea, între timp pensionat, au declarat pentru AFP că au primit deja una sau două doze din "vaccinul chinezesc" în luna ianuarie.

Aceştia au explicat că unul dintre cei mai importanţi politicieni ai ţării a primit o mie de doze de vaccin anti-COVID-19 prin contacte din China, pe care apoi le-a distribuit la numeroşi aleşi şi responsabili guvernamentali.

Pentru restul celor 40 de milioane de irakieni - de zeci de ani privaţi de medicamente, spitale şi medici - Irakul va primi circa două milioane de doze de AstraZeneca prin intermediul mecanismului COVAX destinat în special ţărilor defavorizate.

Bagdadul, care trece prin cea mai gravă criză economică din istoria sa, susţine că a comandat deja 1,5 milioane de doze de la Pfizer graţie unui împrumut de la Banca Mondială.

Un sondaj recent al Băncii Mondiale a arătat că doar 39% dintre cei 10.000 de irakieni intervievaţi au declarat că vor să fie vaccinaţi. În ceea ce priveşte lucrătorii din sistemul medical, doar 42% dintre aceştia doresc inocularea.

Până în prezent, ţara a înregistrat oficial 699.088 de contaminări cu noul coronavirus, dintre care 13.428 soldate cu decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.