Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irakul este de acord să dețină 30% din proiectul irakian de 27 de miliarde de dolari al TotalEnergies

TASS
gnl

Guvernul irakian a fost de acord să dețină doar 30% dintr-un proiect major de 27 de miliarde de dolari care urmează să fie dezvoltat de TotalEnergies în Irak, față de participația de 40% pe care Bagdadul o dorea anterior, au declarat marți surse din industrie pentru Reuters, citat de oilprice.com.

În septembrie 2021, TotalEnergies a semnat în Irak acorduri multienergetice pentru construcția unei noi rețele de gaze și a unor unități de tratare, pentru construirea unei unități de tratare a apei de mare la scară largă și pentru construcția unei centrale fotovoltaice de 1 gigawatt (GW) în regiunea Basra din sudul Irakului.

TotalEnergies a semnat acordurile cu ministerele irakiene pentru petrol și electricitate, precum și cu Comisia Națională de Investiții a țării. Gigantul francez își propune să investească în instalații de recuperare a gazelor care sunt arse pe trei câmpuri petroliere și, astfel, să furnizeze gaze pentru o capacitate de producție de energie electrică de 1,5 GW într-o primă fază, care va crește la 3 GW într-o a doua fază, și, de asemenea, să dezvolte o capacitate de producție de electricitate solară de 1 GWatt pentru a alimenta rețeaua regională din Basra.

Investiția inițială în acest proiect este estimată la aproximativ 10 miliarde de dolari, a declarat TotalEnergies în 2021. Cu toate acestea, proiectul a înregistrat eșecuri din cauza politicii interne irakiene turbulente și a insistenței inițiale a Bagdadului ca Irakul să dețină 40% din proiect.

Ce anume a blocat acordul până acum

Participația ridicată pe care o dorea Irakul a fost unul dintre punctele cheie de blocaj în vederea structurării acordului. Acum se pare că s-a ajuns la o înțelegere, Irakul fiind de acord să preia o participație de 30% din proiect după întâlnirile din Bagdad din ultimele zile, a declarat o sursă din industrie pentru Reuters.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului irakian al Petrolului a declarat pentru Reuters: "Acordul ar trebui să fie activat în câteva zile". În urmă cu trei săptămâni, directorul general al TotalEnergies, Patrick Pouyanné, a declarat la reuniunea investitorilor firmei privind clima, referindu-se la proiectul irakian: "Avem multe discuții: ne-am exprimat punctul de vedere, așteptăm răspunsul". "Deci, iată unde ne aflăm și sper că vom găsi un teren comun. Am lucrat la asta în ultima lună. Dar, din nou, trebuie să avem acest răspuns politic", a adăugat Pouyanné.

Comentând potențialul acord, directorul executiv al TotalEnergies a mai spus: "Irakul nu este cel mai ușor loc în care să investești".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.