Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irakul își revine după urgia Statului Islamic - Muzeul din Mosul găzduieşte prima sa expoziţie

statul islamic

Muzeul din Mosul încă nu a fost redeschis, dar a inaugurat, marţi, prima expoziţie în complexul din nordul Irakului, unde militanţii grupării Stat islamic (SI) i-au distrus sistematic comorile istorice, potrivit AFP preluată de news.ro.

Pentru prima dată de când jihadiştii au cucerit oraşul din nordul ţării în vara lui 2014, vizitatorii, veniţi în număr mare, au putut descoperi tablouri ale plasticienilor locali sau din alte zone în incinta Muzeului din Mosul, al doilea ca mărime din ţară.

Sala de primiri regale a fost în" întregime renovată" şi este "folosită pentru prima dată" odată cu această expoziţie, a explicat, pentru AFP, unul dintre organizatorii evenimentului.

Această expoziţie "este dovada că războiul nu a ucis Mosulul şi că, din contră, este în plină renaştere", asigură Houda Hani, studentă, în vârstă de 25 de ani.

Muzeul, o clădire din ocru, cu arhitectură rafinată, rămâne în schimb închis, "din motive de securitate", a explicat Zeid Saadallah, directorul instituţiei.

Trebuie, spune el, "să protejăm ceea ce rămâne" în interiorul clădirii care poartă încă stigmatul luptelor: plăci de marmură smulse de pe faţadă, ferestre străpunse de gloanţe.

În acest muzeu, care adăposteşte obiecte inestimabile, SI a distrus cu ciocane şi tânăcoape statui antice şi comori pre-islamice şi a filmat totul într-un videoclip care a fost difuzat în februarie 2015. Au distrus şi doi tauri înaripaţi asiatici cu faţă umană, care avea doi metri înălţime şi peste patru tone, precum şi un leu înaripat de proporţii similare.

Pentru a încerca să-l readucă la viaţă, fundaţia creată de Franţa şi Emiratele Arabe Unite, ALIPH, a alocat deja 480.000 de dolari (420.000 de euro) pentru faza iniţială a restaurării Muzeului din Mosul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.