Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran anunţă AIEA despre intenţia de a trimite în străinătate 20 de tone de apă grea

iran/telegram

Iranul a anunţat marţi Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) despre intenţia de a trimite în străinătate 20 de tone de apă grea, transmite Reuters. Teheranul ar evita astfel depăşirea limitei rezervelor permise prin acordul din 2015 în domeniul nuclear cu cele şase puteri internaţionale.

Apa grea este utilizată ca moderator în reactoarele care pot produce plutoniu, dar nu este cea mai sensibilă componentă a programului nuclear iranian. Stocul de apă grea al Iranului este limitat la 130 de tone, iar limita a fost deja depăşită de două ori din ianuarie anul trecut, când a intrat în vigoare acordul menţionat. Raportul trimestrial al AIEA publicat vineri arată că în prezent stocul este de 128,2 tone. Iranul este autorizat să vândă apa grea unui cumpărător străin, iar până atunci, cantităţile în exces pot fi trimise în Oman, conform Agerpres.

Producţia de apă grea a Iranului a fost sistată din 16 mai, pentru întreţinerea instalaţiilor. De la nivelul actual al rezervelor, după reluarea producţiei, limita autorizată ar putea fi depăşită în şase săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.