Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gărzile Revoluționare iraniene au lansat Operațiunea `Promisiunea Adevărată`/ IDF confirmă atacuri cu drone și rachete de croazieră

News 18
iran atack israel

Canalul israelian de televiziune Channel 12 TV a anunţat că Iranul a lansat aproximativ 100 de drone şi rachete de croazieră către Israel, iar unele dintre acestea au fost doborâte deasupra teritoriului Siriei sau al Iordaniei.

Gărzile Revoluţionare iraniene au comunicat că operaţiunea "Promisiune adevărată" face parte din "pedeapsa pentru crimele Israelului", potrivit televiziunii de stat iraniene, relatează Reuters citat de Rador Radio Romania.

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi rachete" împotriva Israelului, relatează duminică AFP.

"Ca răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist, în special atacul împotriva secţiei consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc şi martiriul unui grup de comandanţi şi consilieri militari ai ţării noastre în Siria, armata aerului a Forţei aerospaţiale a Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice a lansat zeci de rachete şi drone către ţinte specifice din interiorul teritoriilor ocupate", a declarat televiziunea de stat, citând surse publice ale Gardienilor.

Tactică rusă

Dronele Shahed sunt relativ lente. Va dura ore până să ajungă în Israel, dar este foarte posibil ca obiectivul acelui roi să fie suprasaturarea apărării aeriene israeliene, astfel încât rachetele balistice și de croazieră lansate ulterior să poată trece. Aceasta este aceeași tactică pe care Rusia o folosește împotriva Ucrainei.

Israelul confirmă atacul

Armata israeliană a anunţat că Iranul a lansat un val de drone către Israel, însă a precizat că, dată fiind distanţa, ar putea dura câteva ore până când acestea vor ajunge la teritoriul israelian, iar apărarea antiaeriană şi avioanele de luptă sunt gata să le intercepteze.

Un atac al Iranului era aşteptat, în răspuns la un raid aerian ce a distrus un complex diplomatic iranian din Siria, la începutul lunii aprilie.

Într-un discurs adresat naţiunii, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că armata este pregătită pentru orice scenariu. El i-a îndemnat pe israelieni să urmeze directivele oficiale, promiţând că ţara poate învinge orice duşman.

content-image

Netanyahu a convocat cabinetul de război al Israelului la un sediu militar din Tel Aviv, a anunţat biroul premierului. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a precizat că forţele de apărare israeliene "acţionează cu forţă maximă pentru a apăra statul Israel şi populaţia Israelului".

"Aceasta este o misiune pe care suntem hotărâţi şi pregătiţi să o îndeplinim", a subliniat locotenentul Daniel Hagari.

Siria şi-a plasat în alertă ridicată sistemele de apărare sol-aer Pantsir, de fabricaţie rusească, în jurul capitalei Damasc şi la bazele importante, în eventualitatea unui atac israelian, au anunţat surse ale armatei.

Acestea au precizat că se aşteaptă ca Israelul să riposteze împotriva bazelor militare şi a instalaţiilor unde se află grupări pro-iraniene, după ce Gărzile Revoluţionare au anunţat că au lansat zeci de drone şi rachete către ţinte specifice din Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.