Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran: Chestiunea ridicării sancţiunilor americane şi garanţiile încă nu sunt soluţionate

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Chestiunea ridicării sancţiunilor americane şi cea a garanţiilor Statelor Unite cu privire la reintegrarea lor permanentă în acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015 încă nu sunt soluţionate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, citat de France Presse.

"Probleme importante şi semnificative privind ridicarea sancţiunilor nu s-au soldat cu un acord până acum", a afirmat Said Khatibzadeh în faţa jurnaliştilor.

În plus, "în ceea ce priveşte garanţiile (...), trebuie făcute progrese pentru ca acestea să fie acceptabile pentru Iran şi astfel să se închidă acest dosar", a spus el.

Remarcile sale intervin în contextul în care negocierile în curs pentru salvarea acordului nuclear sunt întrerupte de vineri. Negociatorii şefi, care au consultări în capitalele lor, urmează să se întoarcă la Viena săptămâna aceasta pentru a relua discuţiile, potrivit Agerpres.ro.

După cinci luni de întrerupere, discuţiile au fost reluate la sfârşitul lunii noiembrie între Iran şi ţările încă părţi la acordul încheiat în 2015 (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia, China).

Ele vizează reintegrarea Statelor Unite, care s-au retras sub Donald Trump din pact în 2018 şi au reintrodus sancţiunile economice împotriva Teheranului.

Discuţiile urmăresc, de asemenea, să determine Iranul să îşi respecte angajamentele, întrucât Teheranul s-a eliberat treptat de restricţiile impuse activităţilor sale nucleare ca răspuns la măsurile americane.

Acordul din 2015 a oferit Iranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, plasat sub control strict al ONU, şi a unor garanţii care dovedesc că nu urmăreşte să obţină bomba atomică, aşa cum a susţinut întotdeauna.

Venirea la Casa Albă a lui Joe Biden a făcut posibilă relansarea discuţiilor.

Americanii iau parte la ele într-un mod indirect, fără să-i fi întâlnit până acum pe iranieni. Uniunea Europeană şi celelalte părţi acţionează ca mediatori.

"Putem ajunge la un acord durabil, fiabil şi bun a doua zi după întoarcerea negociatorilor la Viena", dacă celelalte părţi au luat deciziile politice "bune", a declarat Khatibzadeh.

El menţionat "progrese foarte semnificative în cele patru chestiuni - ridicarea sancţiunilor, angajamentele nucleare, verificare şi obţinerea de garanţii".

"Texte scrise neoficiale schimbate între Iran şi Statele Unite prin intermediul coordonatorului european au fost canalul folosit" în discuţii, a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt iranian şi-a exprimat speranţa că negociatorii "pot ajunge rapid la o versiune finală", iar pentru aceasta "celelalte părţi (...) trebuie să ia decizii politice, mai ales la Washington".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.