Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran: Decizia lui Trump, un cadou pentru extremişti (Zarif)

SUA vs Iran

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a interzice intrarea pe teritoriul SUA pentru rezidenţi din şapte ţări musulmane, printre care şi Iranul, este un "mare cadou pentru extremişti", a declarat duminică ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, citat de France Presse. 

Decretul preşedintelui american "va fi văzut în istorie ca un mare cadou pentru extremişti şi protectorii lor", a reacţionat şeful diplomaţiei iraniene pe pagina sa de Twitter. 

Donald Trump a semnat vineri un decret privind interdicţia, timp de trei luni, de intrare pe teritoriul SUA pentru rezidenţii din şapte ţări cu majoritate musulmană: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Iranul a decis sâmbătă sa aplice principiul reciprocităţii după anunţarea acestor restricţii. 

Zarif a adăugat, într-un al doilea mesaj, ca "această discriminare colectivă ajută teroriştii la recrutare, adâncind fractura iniţiată de demagogi extremişti", în timp ce "comunitatea internaţională are nevoie de dialog şi de cooperare pentru a ataca rădăcinile violenţei şi extremismului", în special în Orientul Mijlociu.

Iranul afirmă că trebuie să fie în prim-planul luptei împotriva grupărilor extremiste, cum ar fi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi Al Qaida, în special ajutând guvernul sirian şi irakian. 

La rândul său, preşedintele parlamentului, Ali Larijani, a criticat vehement duminică decizia lui Trump, despre care a spus, potrivit AFP, că ilustrează "idioţenia viziunii şi comportamentului americane". "Acest lucru arată că ei se tem de propria lor umbră, dar, de asemenea, caracterul lor rasist şi violent, care se ascunde sub aparenţa înşelătoare de apărător al democraţiei şi al drepturilor omului", a spus el. 

Ministerul de Externe de la Teheran a cerut "iranienilor să se asigure că nu vor avea nicio problemă la intrarea în SUA sau în ţările de tranzit pentru a ajunge acolo", înainte de a se îmbarca în avion, a relatat agenţia oficială Irna. Aproximativ un milion de iranienii trăiesc în SUA şi zeci de mii de iranieni merg acolo în fiecare an, în principal, pentru a-şi vedea familiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.