Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran - O nouă încălcarea acordului nuclear

BBC Science Focus Magazine
nuclear

Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul din reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate în acordul din 2015, a raportat miercuri seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

Agenţia ONU, cu sediul la Viena, "a procedat, pe 8 februarie, la verificarea a 3,6 grame de uraniu metalic în uzina din Isfahan" (centru), potrivit unei declaraţii trimise AFP.

Subiectul este cu atât mai sensibil cu cât uraniul metalic poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a informat statele membre cu privire la această nouă evoluţie a situaţiei care, potrivit Teheranului, are ca obiectiv "producerea combustibilului" în cadrul activităţilor de cercetare şi dezvoltare.

Planul de acţiune comun şi cuprinzător (JCPOA), semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), include o interdicţie de 15 ani în ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori a aliajelor acestora".

El prevede că Iranului i se va permite să înceapă cercetări privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu permisiunea celorlalţi semnatari.

Anunţul intervine la puţin peste o lună după ce Teheranul a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%.

Deşi acest nivel este departe de nivelul de 90% necesar pentru o bombă, reprezintă cea mai gravă încălcare a acordului după retragerea Statelor Unite în 2018 şi restabilirea sancţiunilor.

Instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, pe 20 ianuarie, a dat speranţă reluării dialogului după politica de presiune maximă exercitată de predecesorul său Donald Trump.

Noul preşedinte american a avertizat însă că nu va face primul pas către Iran prin ridicarea sancţiunilor, aşa cum reclamă liderii iranieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.