Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a COMBINAT succesul cu eșecul: A lansat un satelit în spațiu, dar nu a reușit să îl plaseze pe orbită

satelit

Iranul a lansat duminică ''cu succes'' un satelit în spaţiu, însă nu a reuşit să-l plaseze pe orbită, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian al Apărării, citat de televiziunea de stat de la Teheran, transmite AFP.

''(Lansatorul) Simorgh a propulsat cu succes satelitul Zafar în spaţiu, dar lansatorul nu a atins viteza necesară pentru a pune satelitul pe orbita dorită'', a indicat purtătorul de cuvânt Ahmad Hosseini, conform Agerpres.

Citește și: Marcel Ciolacu AMENINȚĂ PNL cu Avocatul Poporului dacă cele 25 de OUG ajung în Monitorul Oficial: Vom opri acest şir de ilegalităţi

Satelitul de cercetare ştiinţifică a fost lansat la ora 19:15 (15:45 GMT) şi a atins ''90% din traiectoria'' prevăzută, la o altitudine de 540 de kilometri, a precizat el. ''Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a îmbunătăţirilor pe care le vom face pentru lansările viitoare, această parte a misiunii se va desfăşura bine (...) Am atins majoritatea obiectivelor şi am obţinut date, iar în viitorul apropiat, în urma analizei acestor date, vom proceda la următoarele etape'', a promis oficialul iranian.

La rândul său, ministrul iranian al telecomunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, a admis la rândul său, pe Twitter, că lansarea ''a eşuat''. ''Dar suntem INVULNERABILI! Avem alţi sateliţi geniali iranieni care vor urma!'', a completat el.

Calificată de SUA drept o ''provocare'', această lansare survine în contextul accentuării tensiunilor dintre Teheran şi Washington după retragerea unilaterală a SUA în 2018 din acordul asupra programului nuclear iranian, urmată de restabilirea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.