Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a executat un deţinut kurd acuzat de rebeliune

spanzuratoare

Mai multe organizaţii neguvernamentale au acuzat luni Iranul că a executat un kurd acuzat de rebeliune armată, informează AFP, potrivit Agerpres.

Heidar Ghorbani a fost executat duminică dimineaţa la închisoarea din Sanandaj din provincia Kurdistan, în vestul Iranului, fără ca familia şi avocatul său să fi fost anunţaţi, arată organizaţia Iran Human Rights (IHR, Drepturile Omului în Iran).

Potrivit unor ONG, procesul lui Ghorbani nu a fost echitabil. El a fost condamnat la moarte în 2020, într-un dosar privind uciderea a trei bărbaţi cu legături cu miliţia pro-guvernamentală Bassij. Era în închisoare din octombrie 2016 şi potrivit directorului IHR, Amiry Moghaddam, a fost torturat în timpul detenţiei.

Instanţa a considerat că Ghorbani a asigurat transportul şi a sprijinit logistic asasinatele. S-a reţinut totuşi că el nu a fost niciodată înarmat.

IHR susţine că dosarul era încă în curs de examinare la Curtea Supremă.

În septembrie, experţi ONU pentru drepturile omului au cerut Iranului să anuleze condamnarea la moarte din cauza unor "îngrijorări grave" privind faptul că procesul a fost incorect, iar suspectul a fost torturat în arestul preventiv.

Organizaţia Amnesty International a solicitat acelaşi lucru, susţinând că Ghorbani este nevinovat, iar procesul a fost marcat de numeroase nereguli, fiind "evident inechitabil". Amnesty îşi exprimase deja regretul faţă de prezentarea lui Ghorbani după arestare, într-un documentar difuzat în 2017 de televiziunea de stat iraniană în limba engleză Press-TV. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului critică obiceiul presei de stat iraniene de a difuza "mărturisiri" ale condamnaţilor posibil smulse prin tortură.

În reţelele sociale au circulat înregistrări video cu grupuri mari de oameni care s-au adunat duminică în oraşul natal al lui Ghorbani pentru a-l comemora, scandând "Martirii nu mor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.