Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a lansat noi atacuri asupra opozanților kurzi din Irak

iranwire.com

Iranul a bombardat din nou în cursul nopţii de duminică spre luni grupări kurde iraniene de opoziţie cu sediul în Kurdistanul irakian, la o săptămână după lovituri similare, au anunţat aceste grupări şi responsabili locali, notează AFP, citat de Agerpres.

"Gardienii Revoluţiei (armata ideologică a Iranului) au bombardat din nou partide kurde iraniene", au indicat serviciile antiteroriste din Kurdistanul irakian, fără a evoca bilanţul acestor lovituri care au avut loc în jurul miezului nopţii. Partidul Democrat al Kurdistanului din Iran (PDKI) şi gruparea naţionalistă kurdă iraniană Komala au confirmat bombardamente care au vizat instalaţiile lor din această regiune autonomă din nordul Irakului.

Luni, la primele ore, agenţia de presă irakiană INA a raportat raiduri iraniene, evocând "tiruri de rachete şi lovituri cu drone" împotriva a "trei partide de opoziţie iraniene din Kurdistanul" irakian. Pe 14 noiembrie, atacuri cu rachete şi drone efectuate de Teheran împotriva unor grupări kurde iraniene de opoziţie au făcut un mort şi opt răniţi în Kurdistanul irakian. Lovituri similare au avut loc pe 28 septembrie.

PDKI a confirmat luni pe Twitter că a fost vizat la Koya şi Jejnikan, lângă Erbil, capitala regională a Kurdistanului, de "tiruri de rachete şi drone kamikaze". Aceste atacuri la întâmplare au avut loc într-un moment în care regimul terorist iranian este incapabil să oprească protestele în curs din Kurdistanul" iranian, a criticat PDKI, cel mai vechi partid kurd din Iran, fondat în 1945.

Puterea iraniană acuză aceste grupări de opoziţie, aflate de mult în vizorul său, că aţâţă tulburările din Iran, care se confruntă cu proteste de amploare după moartea în arest, pe 16 septembrie, a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini. Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a condamnat într-un comunicat "loviturile transfrontaliere iraniene" efectuate de "rachete şi drone" în apropiere de Erbil.

"Astfel de atacuri la întâmplare şi ilegale pun în pericol civilii, încalcă suveranitatea irakiană şi subminează securitatea şi stabilitatea (...) Irakului şi Orientului Mijlociu", a adăugat Centcom în comunicat.

Teheranul şi-a intensificat atacurile asupra acestor grupări ale opoziţiei kurde iraniene de când au început manifestaţiile. În trecut, mai mulţi înalţi responsabili iranieni au interpelat autorităţile de la Bagdad şi pe cele de la Erbil în acest dosar, cerându-le să neutralizeze această opoziţie.

Instalate în Irak din anii 1980, aceste facţiuni kurde iraniene sunt considerate drept "teroriste" de către Teheran, care le acuză de atacuri asupra teritoriului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.