Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a spânzurat un militant baluchi, condamnat pentru uciderea a doi membri ai Gărzilor Revoluţionare

cloudfront.net
Republica Islamica Iran

Iranul a executat prin spânzurare sâmbătă un militant etnic baluchi condamnat pentru uciderea a doi membri ai Gărzilor Revoluţionare, a relatat site-ul oficial al sistemului judiciar, la o zi după ce Naţiunile Unite au cerut autorităţilor iraniene să-i cruţe viaţa, relatează Reuters.

Potrivit site-ului Mizan, Javid Dehghan, despre care s-a spus că era un lider al grupării militante sunite Jaish al-Adl sau Armata Justiţiei, a fost spânzurat pentru că a împuşcat doi membri ai Gărzilor acum cinci ani în provincia din sud-est Sistan-Baluchestan, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Daniel Suciu, deputat PSD: ‘Noi credeam că domnul Tătaru este un exemplu de ‘aşa nu’, dar se pare că domnul Voiculescu îl întrece cu brio chiar și pe domnul Tătaru’

Vineri, pe Twitter, Biroul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului a cerut oprirea execuţiei iminente a lui Dehghan şi a condamnat "o serie de execuţii - cel puţin 28 - de la mijlocul lunii decembrie, inclusiv persoane din grupuri minoritare".

Organisme mondiale şi grupuri pentru drepturile omului au criticat adesea Iranul pentru bilanţul legat de drepturile omului şi numărul mare de execuţii - cel mai ridicat din lume după China, potrivit Amnesty International.

Potrivit Amnesty, instanţa care l-a condamnat pe Dehghan s-a bazat pe "mărturisiri sub tortură" şi a ignorat abuzurile serioase ale agenţilor Gărzilor Revoluţionare şi autorităţilor de urmărire penală în timpul anchetei.

Provincia săracă Sistan-Baluchestan, care se învecinează cu Afganistanul şi Pakistanul, a fost mult timp scena frecventă a ciocnirilor între forţele de securitate şi militanţi suniţi şi contrabandişti de droguri. Populaţia provinciei este predominant musulmană sunită, în timp ce majoritatea iranienilor sunt şiiţi.

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer

Jaish al-Adl, care spune că doreşte drepturi mai largi şi condiţii mai bune de viaţă pentru minoritatea etnică baluchi, şi-a asumat responsabilitatea pentru mai multe atacuri din ultimii ani asupra forţelor de securitate iraniene din provincie.

Joi, mass-media de stat a anunţat că un membru iranian al Statului Islamic a fost executat în provincia Khuzestan (sud-vest), cămin al multor dintre etnicii arabi ai Iranului, după ce a luat parte la un atac ce a ucis doi membri ai miliţiei paramilitare Basij.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.