Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a stârnit FURIA americanilor, după lansarea unei rachete: Avertisment de la Washington

KCNA/Reuters
N korea, racheta

Lansarea unei rachete despre care Iranul afirmă că poate transporta sateliţi în spaţiu este o acţiune provocatoare, care încalcă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat joi Departamentul de Stat al SUA.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, citată de Reuters, a afirmat într-o întâlnire cu presa că lansarea reprezintă o continuare a programului de dezvoltare a rachetelor balistice iraniene. "Considerăm că cecaa ce s-a întâmplat noaptea trecută şi în dimineaţa aceasta constituie o încălcare a spiritului JCPOA", a spus ea. Acronimul se referă la acordul în domeniul nuclear între Iran şi comunitatea internaţională.

Citește și: Tensiuni MARI în Israel: Ce proiect de lege controversat a fost votat de Parlament

Acordul din 2015 a fost sprijinit prin rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate, care cere Iranului să nu efectueze niciun fel de activităţi legate de rachete balistice care pot transporta arme nucleare, inclusiv lansări cu ajutorul acestei tehnologii, pe care nu le interzice însă explicit, arată Reuters.

Citește și: Hillary Clinton anunță DEZVĂLUIRI care vor cutremura SUA: Voi spune ce s-a întâmplat

Televiziunea de stat iraniană a prezentat imagini ale lansării rachetei Simorgh (Pasărea Phoenix) de pe o rampă pe care erau afişate portrete ale ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, şi ale actualului conducător, ayatollahul Ali Khamenei. Potrivit postului respectiv, racheta poate plasa pe orbită, la o altitudine de 500 de kilometri, sateliţi cu masa de maximum 250 de kilograme. Iranul susţine că rachetele sale fac parte dintr-un program spaţial cu scopuri paşnice, anunță Agerpres.

Luni, Scott Kripowicz, din cadrul directoratului pentru afaceri internaţionale al Agenţiei de Apărare Antirachetă a Pentagonului a explicat că vehiculul spaţial Simorgh poate fi configurat ca rachetă balistică intercontinentală, tehnologia rachetelor cu mai multe trepte fiind similară pentru ambele utilizări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.