Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a trecut la următorul nivel: Mai are doar un pas până la BOMBA ATOMICĂ

bomba atomica

Iranul dispune de două ”cascade” de centrifuge perfecţionate, cu o capacitate de îmbogăţire a uraniului de aproape patru ori mai mare decât a celor instalate iniţial la instalaţia de la Natanz, a anunţat marţi reprezentantul Republicii islamice la Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), Kazem Gharibabadi, relatează Reuters.

”Mulţumită meticuloşilor noştri experţi nucleari, două cascade de 348 de centrifuge (de tip) IR-2m, care au aproape de patru ori capacitatea IR-1 funcţionează de-acum (...) cu succes la Natanz”, scrie, pe Twitter, Kazem Gharibabadi.

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre începerea școlii: Ar trebui să se vaccineze profesorii doar ca să fie siguri că au cu ce să se apere .

”Instalarea a două cascade de centrifuge (de tip) IR-6 a pornit, de asemenea, la Fordo”, adaugă el, scrie news.ro.

Într-un raport datat luni, despre care Reuters a aflat marţi, AIEA confirmă că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la instalaţia subterană de la Natanz cu ajutorul unei a doua cascade de centrifuge de tip IR-2m, în plus faţă de cea care funcţiona deja.

Citește și: Video. Bătaia de joc continuă și în Guvernul de Dreapta! Cum a ajuns o ospătăriță să lucreze la Apele Române! ‘La calculator știți să lucrați?’

Acest al doilea ansamblu de centrifuge de tip IR-2m face parte dintre cele trei pe care Iranul a anunţat, în decembrie, că vrea să le instlateze în plus faţă de primul.

Dintre aceste trei ”cascade”, alta a fost aproape finalizată, iar instalarea ultimei a început, potrivit AIEA.

Citește și: Lovitură de teatru! Raluca Turcan a făcut o solicitare pentru creșterea pensiilor

Acordul de la Viena din 2015 cu privire la programul nuclear iranian, din care Iranul s-a dezangajat treptat, în urma retragerii Statelor Unite din pact de către Donald Trump în mai 2018, prevede ca la instalaţia subterană de la Natanz să existe doar centrifuge de tip IR-1, de primă generaţie, mai pulţin eficiente.

Teheranul este autorizat prin acord să folosească doar acest tip de centrifugă, IR-1, pentru a îmbogăţi uraniu.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Raed Arafat și-a făcut niște standarde, la nivel european. Dânsul se exonerează foarte repede’

În funcţie de gradul de îmbogăţire, uraniul poate fi folosit civil, în producţia de electricitate, sau militar, în vederea dezvoltării unor arme nucleare.

După instalarea lui Joe Biden la putere, Teheranul a evocat luni, prin intermediul ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, ipoteza unei reveniri ”sincronizate” a ceor două ţări în cadrul Acordului de la Viena, prin intermediul unei medieri a Uniunii Europene (UE).

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre începerea școlii: Ar trebui să se vaccineze profesorii doar ca să fie siguri că au cu ce să se apere . .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.