Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a trimis un lot de 30 de tone de concentrat de uraniu la uzina de conversie de la Isfahan

AP
racheta iran nuclear

Iranul a trimis un lot important de concentrat de uraniu la uzina de conversie de la Isfahan (centru), a anunţat miercuri agenţia de presă publică iraniană, preluată de Reuters, care consideră că este vorba de un nou semnal că Teheranul intenţionează să-şi intensifice activităţile atomice, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Scenariu halucinant! De ce nu ar vrea Klaus Iohannis să o numească pe Olguța Vasilescu la șefia Ministerului Dezvoltării

Anunţul survine în condiţiile în care tensiunile dintre SUA şi Iran au crescut din nou după ce preşedintele american Donald Trump a decis anul trecut retragerea Washingtonului din acordul nuclear internaţional din 2015, considerându-l ineficient în obiectivul său de a determina Teheranul să-şi limiteze programul de îmbogăţire a uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor împotriva sa.

Treizeci de tone de concentrat de uraniu au fost trimise de la o fabrică din Ardakan (centru) la facilitatea de conversie din Isfahan, a precizat Irna. Este vorba se pare de al doilea transport de concentrat de uraniu la uzina de la Isfahan, redeschisă în iunie anul trecut, după o pauză de nouă ani.

Activitatea sa este permisă conform acordului din 2015, care-i permite Iranului să îmbogăţească uraniu la un nivel de 3,67% - cu mult sub nivelul de 90% necesar producerii de arme atomice - şi limitează cantitatea de uraniu îmbogăţit pe care o poate stoca la 300 de kilograme.

La facilitatea din Isfahan, concentratul de uraniu va fi convertit în hexafluorură de uraniu, UF6, un gaz care urmează a fi trimis la facilitatea nucleară de la Natanz, din provincia Ishafan, pentru a fi îmbogăţit prin centrifugare, a mai indicat Irna.

Organizaţia pentru energie atomică a Iranului a anunţat în iunie că la Isfahan a fost reluată producţia de UF6 şi a fost livrat un prim transport de concentrat de uraniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.