Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul anunţă funcţionarea a 1044 de centrifuge la uzina nucleară din Fordo. De 10 ori peste limita impusă prin Acordul Nuclear denunțat de SUA

Agerpres
nuclear iran centrifuge fordo

Şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) a declarat duminică că 1.044 de centrifuge funcţionează în prezent la uzina nucleară subterană din Fordo, în conformitate cu anunţul privind renunţarea la respectarea unor angajamentele asumate prin acordul nuclear iranian, transmite AFP.

"În prezent, 1.044 de centrifuge funcţionează la Fordo", a declarat şeful OIEA, Ali Akbar Salehi, pentru agenţia parlamentului iranian Icana.

Vezi și: Metrorex confirmă că face proceduri pentru punerea în funcţie a magistralei de metrou M5, dar NU împărtășește optimismul Ministerului Transporturilor

Foto: (c)  IRAN ATOMIC ENERGY ORGANIZATION HANDOUT/EPA

Suspendarea tuturor activităţilor de îmbogăţire a uraniului la această uzină aflată în apropierea oraşului sfânt Qom reprezintă unul din angajamentele asumate de Iran în temeiul acordului internaţional încheiat la Viena în 2015 care are ca scop limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor.

În mai 2019, la un an după retragerea unilaterală a SUA din acest pact, decizie urmată de reintroducerea unor sancţiuni dure de către Washington, Iranul a anunţat că urmează să renunţe la o parte din angajamentele asumate.

La începutul lunii noiembrie, Iranul a anunţat o a patra fază de dezangajare şi a reluat activităţile de îmbogăţire a uraniului la Fordo, la 180 de kilometri sud de Teheran, ceea ce a generat proteste din partea Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi a Uniunii Europene.

Vezi și: Copiii, abandonați pentru voturi: Doi secretari de stat la Educație și-au luat concediu pentru a face campanie electorală

"Ne-am angajat (conform acordului) ca aceste 1.044 de centrifuge să nu mai îmbogăţească (uraniu), dar acest lucru are loc ca parte a dezangajării noastre şi a necesităţilor noastre", a adăugat şeful OIEA, adăugând că Iranul stochează uraniul îmbogăţit.

Acordul din 2015 prevede, printre altele, ca regimul de la Teheran să limiteze stocurile de uraniu îmbogăţit, nivelul de îmbogăţire, numărul de centrifuge, precum şi dezvoltarea de centrifuge avansate. Iranul a anunţat că se dezangajează în privinţa tuturor acestor puncte.

La începutul lunii septembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că stocul de uraniu slab îmbogăţit era de peste zece ori mai mare decât limita permisă de acordul nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.