Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul ar putea reintroduce cartelele pentru benzină pentru a reduce contrabanda

Agerpres
iran petrol

Iranul, unul din cei mai mari producători mondiali de petrol, vrea să reintroducă cartelele care limitează cantitatea de benzină ce poate fi achiziţionată la pompă, în ideea de a reduce contrabanda, au informat marţi mai multe media iraniene, transmite AFP preluată de Agerpres

Republica islamică este una din ţările unde benzina este puternic subvenţionată, preţul unui litru de benzină obişnuită fiind fixat la 10.000 de riali, adică mai puţin de şapte eurocenţi.

Acest preţ extrem de mic al carburanţilor a declanşat o contrabandă puternică, estimată undeva între 10 şi 20 milioane de litri pe zi, în principal în direcţia Pakistanului vecin, unde benzina se vinde la un preţ de zece ori mai mare iar motorina la un preţ de aproape 40 de ori mai mare, potrivit agenţiei oficiale Irna. Deprecierea rialului iranian pe pieţele de schimb, legată parţial şi de reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Teheranului, a stimulat contrabanda în ultimele luni, adaugă Irna.

Într-un comunicat de presă publicat marţi în mai mult publicaţii, Compania naţională de distribuţie a produselor petroliere din Iran (NIOPDC) i-a anunţat pe automobilişti că au la dispoziţie trei săptămâni pentru a obţine de la autorităţi un card care să le permită să facă plinul la pompă dar care plafonează cantitatea zilnică de carburant care poate fi achiziţionată pentru acelaşi automobil. Limita exactă nu a fost încă stabilită, dar măsura "are drept scop împiedicarea contrabandei cu carburant" se arată în comunicat.

Aceste carduri au mai fost introduse în anul 2007, când Guvernul de atunci a încercat să reformeze sistemul foarte costisitor de subvenţionare a carburanţilor şi să lupte împotriva contrabandei. Însă utilizarea acestor cartele a fost abandonată progresiv.

NIOPDC subliniază că reintroducerea cardurilor "nu înseamnă că nu va avea loc o raţionalizare a carburanţilor sau o creştere a preţurilor". Însă mai multe publicaţii au reluat declaraţiile făcute de ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, potrivit căruia o majorare a preţului carburanţilor ar putea avea loc în cursul următorului an iranian, care va începe la data de 21 martie 2019. O astfel de măsură ar fi însă dificil de introdus unde există proteste în creştere faţă de creşterea preţurilor în ultimele luni ca urmare a deprecierii rialului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.