Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul asigură că va continua să participe la negocierile privind programul său nuclear

Wikimedia Commons
Iran steag

Iranul va continua să participe la negocierile nucleare de la Viena până când cerinţele sale vor fi îndeplinite şi se va ajunge la un "acord puternic", a declarat luni un înalt responsabil iranian pentru securitate, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Negocierile vizând relansarea pactului nuclear din 2015 sunt în pericol de eşec după ce solicitarea Rusiei de garanţii suplimentare a determinat părţile implicate în tratative să ia o pauză pe termen nedeterminat.

"Noi vom rămâne în negocierile de la Viena până când cerinţele noastre legale şi logice vor fi îndeplinite şi se va ajunge la un acord puternic", a transmis pe Twitter Ali Shamkhani, secretar al Consiliului suprem de securitate naţională de la Teheran.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran Saeed Khatibzadeh a explicat la rândul său luni că negocierile nucleare sunt "în pauză" şi că nu se poate anunţa în acest moment un acord "pentru că există o serie de chestiuni importante în suspans în legătură cu care Washingtonul trebuie să ia o decizie".

În acelaşi timp, el a anunţat că ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian va efectua marţi o vizită în Rusia, fără a da alte detalii.

Vineri, Uniunea Europeană, care supervizează negocierile de la Viena cu privire la acordul nuclear cu Teheranul, a anunţat "o pauză" în aceste tratative, în contextul în care solicitarea Moscovei de a primi garanţii suplimentare a complicat datele problemei.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a asigurat atunci, într-un mesaj pe Twitter, că "un text final este cvasi-pregătit şi se află pe masă", precizând că rămâne 'în contact' cu diferitele părţi şi cu SUA 'pentru a surmonta situaţia actuală şi a încheia un acord'.

La sfârşitul lui februarie, diplomaţii evocau un acord iminent, însă ulterior Moscova, pilon esenţial al negocierilor, dar lovită de sancţiuni occidentale după invazia în Ucraina, a cerut garanţii americane că aceste măsuri de retorsiune nu îi vor afecta cooperarea economică cu Iran.

Teheranul este angajat de 11 luni în negocieri la Viena cu marile puteri în încercarea de salvare a acordului din 2015 semnat cu SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania. Miza este revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras în 2018, reinstituind sancţiuni contra Iranului. În replică, acesta a rupt angajamentele referitoare la activităţile nucleare sensibile.

Evoluţia tratativelor este complicată de tirurile cu rachete de duminică din Kurdistanul irakian, revendicate de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Duminică dimineaţă, forţele de securitate kurde au transmis că douăsprezece rachete balistice lansate din afara teritoriului Irakului, mai exact dinspre Est, au vizat consulatul american de la Erbil, capitala Kurdistanului din Irak, situată în nordul ţării, fără a face victime.

Gardienii Revoluţiei au precizat într-un comunicat că au ripostat astfel la "recente crime ale regimului sionist" (Israel - n.r.), aluzie la un atac israelian de lunea trecută din Siria care a dus la moartea a doi ofiţeri ai acestei armate ideologice iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.