Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul califică drept nefondate acuzaţiile Albaniei privind comiterea atacurilor cibernetice

economica.net
Iran steag

Teheranul a calificat drept neîntemeiate acuzaţiile Tiranei privind comiterea de atacuri cibernetice masive împotriva Albaniei, care a decis miercuri să rupă relaţiile diplomatice cu Iranul, informează AFP preluat de agerpres.

"Ministerul de externe consideră că decizia acestei ţări de a rupe relaţiile diplomatice cu noi pe baza unor acuzaţii nefondate este o acţiune greşită şi nesăbuită", se arată într-un comunicat oficial.

Premierul albanez Edi Rama a acuzat Iranul că s-a aflat la originea unui "atac cibernetic dur împotriva infrastructurilor digitale ale guvernului albanez, menit să le distrugă" şi care a avut loc pe 15 iulie.

Din 2013, Albania a acceptat să găzduiască pe teritoriul său, la cererea SUA şi a ONU, membri ai Organizaţiei Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI), mişcare aflată în exil, interzisă în Iran şi care se opune regimului de la Teheran.

Mujahedinii organizează în mod regulat reuniuni în oraşul pe care l-au construit nu departe de Tirana şi în care trăiesc aproximativ 3.000 de persoane. Întâlnirea programată să aibă loc anul acesta în luna iulie a fost amânată "la recomandarea guvernului albanez din motive de securitate şi din cauza ameninţărilor teroriste şi a conspiraţiilor", a declarat OMPI.

În luna iunie, fostul vicepreşedinte american Mike Pence a fost primit de grupul de opozanţi iranieni în oraşul pe care l-au construit de la zero şi care se numeşte Ashraf 3.

OMPI l-a sprijinit pe ayatollahul Khomeini în timpul revoluţiei din 1979, care l-a răsturnat pe şahul Iranului. Organizaţia a fost scoasă în afara legii în 1981, când a fost acuzată de comiterea unui atac cu bombă în care au murit 74 de persoane, inclusiv numărul doi al regimului de la Teheran. Mujahedinii nu au revendicat niciodată responsabilitatea pentru acest atac.

Aceasta nu este prima confruntare dintre Tirana şi Teheran. Din decembrie 2018, patru diplomaţi iranieni, inclusiv ambasadorul, au fost expulzaţi după ce au fost acuzaţi de "activităţi ce dăunează securităţii naţionale". La rândul lor, opozanţii iranieni i-au acuzat că sunt "agenţi ai serviciilor secrete iraniene care le pun viaţa în pericol în Albania".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.