Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul convoacă ambasadorii Marii Britanii, Olandei şi Danemarcei în urma atacului de la parada militară

Stock market
atentat Iran

 

Iranul a convocat ambasadorii din Marea Britanie, Olanda şi Danemarca în urma atacului armat de la o paradă militară de sâmbătă, care s-a soldat cu 29 de morţi, conform presei de stat, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Cei trei oficiali au fost „informaţi de protestele Iranului privind găzduirea de către ţările lor a unor membri ai grupării teroriste” care a coordonat atacul, conform agenţiei de stat Irna.

Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, a cerut Danemarcei şi Olandei să extrădeze „atacatorii şi complicii lor” pentru a putea fi judecaţi. „Este inacceptabil că Uniunea Europeană nu îi pune pe lista neagră pe membrii acelor grupări teroriste doar pentru că nu au comis crime pe teritoriul UE”, a declarat Qasemi.

Din partea Marii Britanii, din cauza absenţei ambasadorului, a fost convocat însărcinatul cu afaceri, căruia i s-a transmis că este inacceptabil „că purtătorul de cuvânt al grupării teroriste Al-Ahvazi a putut să revendice atentatele printr-o reţea de televiziune din Londra”.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a acuzat statele din Golf susţinute de SUA că au coordonat atacul. „Această crimă este o continuare a planurilor statelor din regiune care sunt marionetele Statelor Unite iar scopul lor este să creeze instabilitate în ţara noastră tragă”, a declarat Khamenei.

Televiziunea de stat din Iran a informat că atacul a avut ca ţintă o tribună în care se aflau oficiali iranieni care veniseră să vizioneze parada din oraşul Ahvaz, care marchează începutul războiului cu Irakul din 1980. O mişcare de opoziţie arabă denumită Rezistenţa Naţională din Ahvaz a revendicat atacul. Toţi cei patru atacatori au fost ucişi. De asemenea, atacul a fost revendicat şi de ISIS, însă niciuna dintre grupări nu a oferit dovezi în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.