Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul crește producția de uraniu îmbogățit la nivelul de 60%, conform Agenției Internaționale a Energiei Atomice

Akbar Nemati/Unsplash, DAVID YAPHE
iran

Iranul a revenit în ultimele săptămâni la un ritm de producţie a uraniului îmbogăţit la nivelul de 60% - similar celui de la începutul anului - continuându-şi escalada în domeniul nuclear, în pofida faptului că spine că nu vrea să se doteze cu arma nucleară, anunţă marţi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP.

”Ţara şi-a crescut producţia de uraniu puternic îmbogăţit în cursul ultimelor săptămâni, după ce a încetinitul ritmul începând de la mijlocului anului 2023”, anunţă într-un comunicat AIEA, potrivit news.ro.

Iranul şi-a crescut producţia de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60% la aproximativ nouă kilograme pe lună, de la sfârşitul lui noiembrie, care ”reprezintă o triplare de la cele trei kilograme pe care le producea pe lună de la începutul lui iunie şi o revenire la cele nouă kilograme pe lună din primul semestru al lui 2023”, precizează agenţia.

Încetinirea ritmului producţiei uraniului îmbogăţit la nivelul de 60% - un prag apropiat celui de 90% necesar fabritcării bombei atomice - a fost percepută de către experţi drept un gest în contextul unei reluări a unor discuţii informale cu Statele Unite.

În ultimele luni, animozitatea a crescut din nou cu un nivel, odată cu Războiul din Fâşia gaza între Israel şi Hamas, pe care Washingtonul şi Teheranul se acuză reciproc că-l agravează.

În noiembrie, un raport confidenţial al AIEA, consultat de AFP, arăta că stocurile de uraniu îmbogăţit în Iran depşea de 22 de ori limita autorizată de către Acordul de la Viena din 2015 care încadrează activităţile atomice ale Teheranului, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internţaionale impuse Republicii islamice.

Acordul a fost făcut ţăndări de către Donald Trump, în mai 2018.

Succesorul său, Joe Biden, a încercat să-l reanime prin discuţii la Viena, însă acestea se află într-un punct mort din vara lui 2022.

Iranul - care s-a apropiat de Moscova de la începutul Războiului din Ucraina - i-a expulzat pe inspectorii AIEA şi a debranşat camerele necesare supravegherii programului său nuclear.

El îmbogăţeşte uraniu mult peste un plafon stabilit de către comunitatea internaţională - de 3,67%, echivalentul uraniului folosit în centrale nucleare în producţia de electricitate.

În noiembrie, Iranul dispunea de 567,1 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% şi de 128,3 kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%. Este vorba, teoretic, de o cantitate de trei ori mai mare decât cea necesară fabricării unei bombe atomice cu uraniu îmbogăţit la nivelul de 90%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.